SKYLLING: Bildet viser "skylling" av kjeveleddet. Behandlingen sender ren væske inn med et innstikk, mens leddvæsken som inneholder bakterier tappes gjennom et annet innstikk. Foto: Heming Olsen-Bergem, Universitetet i Oslo

Nye funn kan endre behandlingen av leddgikt

Nye studier påviser en rekke bakterier i kjeveleddet hos pasienter med barneleddgikt. Dette kan endre behandlingen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BAKTERIER: – Vi analyserte leddvæsken til ett eller begge av kjedeleddene hos 30 pasienter med barneleddgikt. Hos to tredjedeler fant vi bakterier, sier Olsen-Bergem. Foto: Fredrik Pedersen, OD/UiO

Heming Olsen-Bergem har gjort funnene som en del av sitt doktorgradsprosjekt ved Universitetet i Oslo, Det odontologiske fakultet.

– Det er mange måter å behandle leddgikt på, men vi vet lite om hva som utløser den. Vi har funnet mange typer bakterier i kjeveleddene til pasienter med barneleddgikt. Hvis det viser seg at disse bakteriene faktisk forårsaker sykdommen, så kommer det også til å endre måten vi behandler den på, sier Olsen-Bergem i en pressemelding.

Bakterier kan trigge
Leddgikt har vært definert som en autoimmun sykdom. Det betyr at pasientens immunforsvar støter fra seg deler av kroppens eget vev.

Men ifølge den nye forskningen er det ikke alltid immunforsvaret selv som setter igang leddgikten. Bakterier kan trigge immunforsvaret til å sette igang betennelsen og dermed leddgikten.

Kjeveleddet angripes
Kjeveleddet angripes i de aller fleste tilfellene av barneleddgikt.

– Vi analyserte leddvæsken til ett eller begge av kjedeleddene hos 30 pasienter med barneleddgikt. Hos to tredjedeler fant vi bakterier, sier Olsen-Bergem.

Forskerne fant hele fjorten ulike bakterier.

Fjernet leddvæsken
Innsprøyting av kortison i det syke leddet er vanlig ved leddgikt. I sin doktorgrad forsøkte Olsen-Bergem også å fjerne leddvæsken som ligger rundt selve kjedeleddet.

Slik ble betennelsesstoffene skyllet vekk, og ga kroppen en mulighet til å produsere ny væske.

En sammenligning viste ingen forskjell mellom behandling med kortison eller skylling hos flere av pasientene.

Uheldige bivirkninger
– Kortison har en del uheldige bivirkninger, for eksempel kan det påvirke indre organer som nyre eller lever negativt, sier Olsen-Bergen.

Siden barn befinner seg i en vokseprosess kan bivirkningene være spesielt uheldige. Han mener resultatene kan bety at leddgiktpasienter kan klare seg uten kortison i behandling i kjeveleddet, eller at mengden kan reduseres.

Han mener man må endre kurs i behandlingen av leddgikt, og at det er viktig å forske videre på disse resultatene.

Flere studier
Han har publisert flere studier i forbindelse med doktorgraden: i International Journal of Oral and Maxillofacial Surgery i 2015, i International Journal of Oral and Maxillofacial Surgery i 2014 og i Endocrionology & Metabolic Syndrome i 2014.

Les mer på UiO sine nettsider.

Powered by Labrador CMS