VIDERE STUDIER: – Vi skal analysere blodprøvene for å se om nivået av to adipokiner, leptin og adiponectin, korrelerer med sykdomsaktivitet og derfor kan være biomarkører for sykdomsaktivitet, sier forsker og LIS-lege Silje Stokke Kvistad ved Haukeland universitetssjukehus. Foto:

Mer sykdomsaktivitet hos overvektige med MS

En ny norsk studie gir holdepunkter for at overvekt og fedme er uheldig ved MS.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien skal være den første som har sett på kroppsmasseindeks og sykdomsaktivitet ved behandling med interferon.

Silje Stokke Kvistad, lege i spesialisering (LIS) ved Haukeland universitetssjukehus er førsteforfatter av studien som nylig er publisert i Journal of Neuroimmunology.

Av de 86 pasientene var 43 normalvektige og 40 overvektige/fete.

26% av de normalvektige hadde ingen sykdomsaktivitet i behandlingsperioden mot bare 13 % av de med overvekt eller fedme.

Systemisk inflammasjon
Åtte av ti med en kroppsmasseindeks (KMI) på over 25 hadde nye MR lesjoner under behandling, mot bare 48 prosent av dem med normal vekt.

– Ingen andre studier har sett direkte på KMI i forhold til sykdomsaktivitet hos MS-pasienter, men en rekke studier har vist en sammenheng mellom overvekt og risiko for å utvikle MS. Én studie så på EDSS-skår og fant en høyere skår hos overvektige, sier Stokke Kvistad, som også er forsker tilknyttet Nasjonal kompetansetjeneste for MS.

Kan ha mer aktiv sykdom
– Hva kan forklare sammenhengen mellom høy sykdomsaktivitet og høy KMI?

– Det er iallfall tre mulige forklaringer. Det kan være at overvektige har en mer aktiv sykdom og dårligere behandlingsrespons, slik det er sett i studier på andre autoimmune sykdommer som leddgikt og lupus. Vi vet at fedme gir en lavgradig systemisk inflammasjon. Fettvev skiller ut adipokiner, som gir økt inflammasjonsrespons og bidrar på ulikt vis til en ugunstig profil for immuncellene. Det kan jo tenkes at dette virker inn på sykdomsaktivitet. Men vi fant ikke forskjell mellom gruppene i perioden uten behandling og heller ingen forskjell på responsen av ulike inflammasjonsmarkører i blodet under behandling, sier Stokke Kvistad.

Dosering
– En annen forklaring kan være dosering – alle pasienter får samme dose av interferon beta uavhengig av vekt. En tredje mulighet er at medisinens administrasjonsmåte spiller en rolle. Medisinen settes subkutant, og på grunn av mye fettvev hos fete kan det være medisinen ikke fordeles like godt i kroppen som hos normalvektige.

– Mener du funnene deres bør tilsi at personer med KMI på over 25 bør gå ned i vekt?

– Det må flere studier til før vi kan si noe sikkert, men det kan være noe å tenke på hvis det kommer studier som viser det samme.

Analyserer blodprøvene videre
– Går dere videre med forskningen?

– Ja, vi skal analysere blodprøvene for å se om nivået av to adipokiner, leptin og adiponectin, korrelerer med sykdomsaktivitet og derfor kan være biomarkører for sykdomsaktivitet, svarer Silje Stokke Kvistad.

Powered by Labrador CMS