Lav HUNT-respons gir usikre tall

Det er store forskjeller i dødelighet og forekomst kronisk sykdom hos deltakere og ikke-deltakere i HUNT3. Nå må forskerne øke deltakelsen i helseundersøkelsen.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

De som ikke deltok i HUNT3 - Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag - har lavere sosioøkonomisk status, høyere dødelighet og høyere forekomst av hjertekarsykdom, diabetes og psykiske lidelser enn dem som deltok i helseundersøkelsen.
Førsteforfatter Arnulf Langhammer sier til Dagens Medisin at funnene krever handling.
- Dette er viktige funn som krever vi at iverksetter tiltak i forhold til deltakelsen i HUNT4. Blant mulighetene er kanskje å få pasienters samtykke i at noe informasjon kan innhentes i samarbeid med fastlegekontorene. Dette sier Langhammer, som er førsteamanuensis ved HUNT forskningssenter på NTNU og leder av HUNT databank.
Drøyt halvparten deltar
Deltakelsen i HUNT har falt fra 88 prosent i HUNT1 - til 70 prosent i HUNT2 og 54 prosent i HUNT3.
- Frykter du at det kan komme studier med HUNT3-data som dermed gir gale funn?
- Nei, jeg tror ikke det. Men det er viktig at det foretas sensitivitetsanalyser som tar høyde for at de som deltar, ikke nødvendigvis representerer et gjennomsnitt av befolkningen. Referee-ordningen ved publisering av data skal sikre at det stilles spørsmål med hva vi vet om dem som ikke har deltatt, svarer Langhammer.
Fare for feil
HUNT-tall har blant annet vært brukt for å vise økningen i diabetes.
- Nå tyder det på at situasjonen er enda verre enn vi har trodd. Når det gjelder årsaks- og risikofaktorer, tror vi resultatene påvirkes i mindre grad, men uansett vil data som er publisert i «ikke møtt»-studien, kunne være viktig i vurdering av dette, understreker Langhammer.
Over 650 internasjonale artikler bygger på HUNT-data, og det pågår over 300 forskningsprosjekter.
Forskning, Dagens Medisin 16/2012

Powered by Labrador CMS