Kreftforskere går tomme for pasienter
Samtidig som nye behandlinger med immunterapi gir håp, har forskere støtt på et uventet og kritisk problem.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Det er satt i gang så mange nye kliniske studier med eksperimentell kreftmedisin at forskerne nå har problemer med å rekruttere nok pasienter til studiene, skriver New York Times.
Det er for mange eksperimentelle kreftmedisiner i for mange kliniske studier – og det finns ikke nok pasienter som kan delta i dem.
Mange av medisinene som testes er relativt like. Men hvert legemiddelselskap ønsker å ha sin egen versjon av medisinen, fordi en godkjenning fra de amerikanske legemiddelmyndighetene (FDA) betyr stor øknomisk gevinst.
Det er igangsatt mer enn ett tusen kliniske studier med immunterapi mot kreft, viser New York Times til.
Kreftlege Steinar Aamdal, som kjenner godt til denne utviklingen, kaller situasjonen urimelig:
– At hvert nytt PD1-antistoff må testes ut er ganske utrolig, og vi er havnet i en søkt situasjon der det er mange studier på nøyaktig det samme prinsippet. Dette er proteiner, så potensielt kan PD1 fra ulike produsenter slå ulikt ut, men risikoen for det er svært liten, sier Aamdal til Dagens Medisin.
– Men det er slik at alle selskapene vil ha sin egen immunterapi, og alle vil ha en del av det store immunterapi-markedet. Etter min mening er urimelig å bruke så mye midler og ressurser for å teste ut enda ett, to eller tre eller mange nye PD1- hemmere, heller enn å få frem nye medikamenter.
– Markedet som immunterapi utgjør er helt enormt, og det vil trolig bli slik at immunterapi før eller senere blir en del av behandlingen for nesten alle kreftformer. Det virker urimelig at for hver eneste PD1 som kommer, så må man gjøre de samme studiene om og om igjen.
Vil ha konkurranse om pris
– Vi kan snu på det, og si at om flere lager PD1-hemmere, så vil de konkurrere mer om prisen- og det vil vi veldig gjerne. Dette er altfor dyre medikamenter, sier Aamdal.
USA: Store sykehus deltar ikke
Utbredelsen av immunterapi-studier skjer så raskt at store sykehus i USA ikke lenger ønsker å stille pasienter til rådighet for studiene.
– Problemet er at mange av studiene er uinteressante fra et vitenskapelig perspektiv. Selskapene som sponser disse studiene forsøker ikke å besvare nye forskningsspørsmål – de forsøker å få allerede eksisterende medisiner godkjente, sier Dr. Roy Herbst, som er direktør ved The Yale Cancer Center, til New York Times.