Høyere dødelighet hos enker og enkemenn
Gifte menn og kvinner som mister sin ektefelle har høyere risiko for selv å dø den første tiden etterpå – og i flere år fremover.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Norske forskere ved UiT Norges Arktiske universitet viser dette i en studie nylig publisert i Epidemiology.
Elinor Ytterstad og Tormod Brenn har sett på data fra alle norskfødte som var gift i 1975, og fulgt endringer i sivil status og dødelighet frem til 2006.
Dødeligheten hos enker og enkemenn er sammenlignet med dødeligheten hos gifte. De som giftet seg senere, er tatt ut av materialet. Nær 500.000 ble enker/enkemenn i oppfølgingsperioden.
Det første året etter å ha mistet sin ektefelle, er risikoen for selv å dø 34 prosent høyere for menn og 29 prosent for kvinner, sammenlignet med dødeligheten hos gifte.
Faller med alderen
Høyest er risikoen for menn i alderen 60-64 år, hvor risikoen for å dø øker med 78 prosent og med 50 prosent for kvinnene.
Overdødeligheten er lavere, dess eldre man er når man mister sin ektefelle, og reduksjonen ses raskere hos menn enn hos kvinner.
Vedvarer i årevis
Generelt er risikoen for å dø etter å ha mistet ektefellen sin aller høyest én til syv dager etterpå. Det å miste ektefellen sin gir høyere risiko for å dø også de neste ti årene, selv om risikoen avtar sterkt i løpet av det første året og deretter flater ut – og fortsatt høyere, ifølge artikkelforfatterne.
– Det første året er det kritiske, men dødeligheten er høyere også de neste årene, med mellom 21 og 29 prosent økt risiko, avhengig av år etter ektefelles død. Dette har andre studier også funnet, at risikoen er forhøyet i flere år etterpå, sier førsteamanuensis Elinor Ytterstad til Dagens Medisin.
Varierende data
Forskerne har tatt hensyn til at dødeligheten har endret seg i befolkningen.
– Men vi har ingen bakgrunnsvariabler som kan si noe om mulige forklaringer på overdødeligheten hos enker og enkemenn. Alle tidligere publiserte studier viser også en overdødelighet like etter at ektefellen dør. Andre har funnet 10-20 prosent høyer risiko, men det er veldig varierende metoder og data. Vi har nok hatt litt bedre data enn mange andre studier, forteller Ytterstad.