Forskere fant kobling mellom blindtarm-operasjon og depresjon
Unge som opererte bort blindtarmen ser ut til å ha noe høyere risiko for visse psykiatriske diagnoser senere i livet, sammenlignet med dem som ikke er operert.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Det viser en ny, stor studie fra Sverige, som er omtalt av svenske Dagens Medicin. Resultatene tyder på en mulig kobling mellom bakterier i blindtarmen og hjernesykdommer, ifølge Ulf. Gustafsson. Han er overlege og kirurg ved Danderyd sjukhus og leder av studien.
Samtidig understreker han at funnene, som er av en observasjonstype, ikke kan bevise årsakssammenheng.
– For den enkelte er de mulige effektene vi ser heller ikke veldig store. Personer med blindtarmbetennelse bør ikke gi avkall på kirurgi på grunn av resultatene våre, selv om antibiotika kan bli et alternativ hvis vi ser flere lignende koblinger i fremtiden, sier Gustafsson til Dagens Medicin.
44.000 studiedeltakere
I studien har Gustafsson og kollegene analysert hvordan det gikk med over 44.000 svensker under 14 år som hadde gjennomgått kirurgi for akutt blindtarmbetennelse (appendektomi). Blant disse fant forskerne at 19 prosent hadde økt risiko for å bli diagnostisert med depresjon senere i livet, 27 prosent hadde økt risiko for bipolar lidelse og 20 prosent hadde økt risiko for angst, når man sammenlignet med jevnaldrende i befolkningen for øvrig.
Ungdommer som hadde blindtarmbetennelse, men som ikke hadde gjennomgått kirurgi, hadde ingen økt risiko for psykiatriske diagnoser.
Viktige funksjoner
– Blindtarmen kan være et reservoar for tarmbakterier i forstyrret tarmflora og den har sannsynligvis viktige immunologiske funksjoner som utskillelse av antistoffer. Når man opererer bort blindtarmen kan man teoretisk sett øke risikoen for de aktuelle diagnosene på grunn av økt betennelse, sier Gustafsson.
Forskerne har ikke undersøkt hvorvidt eldre personer, som har gjennomgått blindtarmkirurgi, har økt risiko for psykiske lidelser.
– Teorien vår er at det er langvarig eksponering for mangelen på en blindtarm som kan bidra til mental sykdom, sier Ulf O Gustafsson.
Studien presenteres muntlig senere denne uken på et foredrag under kirurgisk uke i Sverige.