Fedmeopererte hadde bedre livskvalitet også etter ti år
Fedmeopererte opplever ofte en "honey moon-effekt" det første året. Forskning viser nå at livskvaliteten etter ti år er signifikant bedre enn før operasjonen.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
For første gang har man nå langtidsresultater for personer som har gjennomgått operasjonstypen duodenal switch (BPDDS).
– Denne typen operasjon brukes i dag ikke så mye, men for de aller tyngste så kan den være et alternativ, sier førsteforfatter Anny Aasprang ved Høgskulen i Sogn og Fjordane.
Honey moon-effekt
Det er kjent at personer som har gjennomgått en fedmeoperasjon ofte får en kraftig forbedret livskvalitet det første året.
– Dette kaller vi honey moon-effekten, disse personene opplever at vekten går kraftig ned. Vi vet at denne effekten flater ut etter hvert, og var spente på hvordan de egentlig har det etter ti år, sier Aasprang.
Bedre livskvalitet
Den nye studien viser at deltakerne hadde signifikant bedre livskvalitet ti år etter operasjon, enn de hadde før operasjonen.
Før operasjonen vurderte de i snitt sin livskvalitet til 37,8, der snittet i befolkningen ligger på 50. Ti år etter vurderte de livskvaliteten sin til 46.
Problemer
Selv om de har fått det bedre, ligger de altså fortsatt noe under med snittet.
– Noen sliter med overflødig hud, andre har angst for å legge på seg igjen, og noen kan ha problemer med illeluktende diaré etter operasjonen. Det er ingen enkel løsning å gjennomgå en fedmeoperasjon, sier Aasprang.
Hun påpeker at de ønsker å gjennomføre intervjuer for å få vite mer om hvlike utfordringer disse pasientene har.
– Det er mange av de som blir fedmeoperert som har litt angst eller depresjon, noen har kanskje blitt mobbet på grunn av overvekten. Og de er jo fortsatt den samme personen etter operasjonen, sier hun.
Lavere KMI
Pasientene hadde betydelig lavere vekt ti år etter operasjonen enn de hadde i utgangspunktet.
– Før operasjonen hadde pasientene en kroppsmasseindeks på 51,7 i snitt. Ti år etter var KMI på 34,3, forteller Aasprang.
Dette betyr at de fortsatt var overvektige.
– Vi må likevel si at dette er en suksess, det er ikke et mål at disse pasientene skal ned i en KMI på 25. De har uansett hatt et enormt vekttap, sier Aasprang.
De første 50
50 pasienter ved Førde sentralsykehus ble inkludert i studien, som er publisert i Surgery for obesity and related diseases. Dette var de 50 første som ble operert med denne metoden i Norge. Noen av dem falt ut av studieopplegget underveis, slik at 35 av dem gjennomførte ti års oppfølging.
31 av pasientene er fornøyde med behandlingsresultatet, 4 sier de er usikre på om de var fornøyde med resultatet.
Viktig å ha fakta på bordet
Aasprang påpeker at det er viktig å vite hvordan de som har gjennomgått fedmeoperasjon faktisk får det etterpå, spesielt de som har redusert livskvalitet.
– Det er et stort inngrep, og det er viktig at pasienter som overveier dette har fakta om hvordan det vil påvirke livene deres, sier Aasprang.
Infokurs
Hun foreleser på informasjonskurs til de som skal fedmeopereres og de som er blitt operert.
– Vi vil bruke disse resultatene i kursene, både for å vise hva de kan forvente seg etterpå, og for å forberede dem på når de mest kritiske fasene vil inntreffe, sier hun.