FANT KJØNNSFORSKJELLER: Studien viser små, men signifkante forskjeller i overlevelse basert på kirurgens kjønn. Men pasienter bør ikke velge kirurg ut fra kjønn, skriver forskerne. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Færre dødsfall når kvinner opererer

En ny studie viser noen færre dødsfall når kvinner opererte, sammenlignet med mannlige kirurger.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den canadiske studien viser at det var fire prosent lavere dødelighet etter 30 dager blant pasienter som ble operert av kvinnelige kirurger, sammenlignet med mannlige kirurger. Det var ingen signifikante forskjeller i forekomsten av komplikasjoner, lengden på sykehusoppholdet og reinnleggelser.

– Dette er gledelige tall, men det er små forskjeller, understreker Olaug Villanger, overlege og kirurg ved Oslo universitetssykehus. Hun var den første kvinnen som ledet Norsk kirurgisk forening, og har lenge jobbet for rekruttering av kvinner til kirurgien.

– Vanskeligere for kvinner å hevde seg
Totalt inngikk 104.630 pasienter og 3314 kirurger i observasjonsstudien, som er publisert i British Medical Journal. Alle pasientene ble operert i Ontario i Canada i perioden fra 2007 til 2015.

ØNSKER REKRUTTERING: Olaug Villanger, overlege og kirurg ved Oslo universitetssykehus, vil gjerne ha flere kvinnelige kolleger. Arkivfoto: Dagens Medisin

Forskerne har sett på utfallet av 25 ulike kirurgiske inngrep, blant annet nevrokirurgi, urologi, gastro- og leverkirurgi. De kvinnelige og mannlige kirurgene hadde tilsvarende erfaring og operasjonsvolum, og pasientene matchet hverandre når det gjaldt alder, kjønn og sykelighet.

Forskjellen i dødelighet gjaldt planlagte prosedyrer, mens kvinner og menn kom likt ut for øyeblikkelig-hjelp operasjoner.

– Vi jobber i et miljø som er dominert av menn, og kvinner må derfor være motiverte, dedikerte og dyktige for å finne sin plass. Det kan være vanskeligere for kvinner å hevde seg i et slikt miljø. Det er derfor gledelig at denne studien viser at kvinner er fullt på høyde med menn, sier Villanger, som har kikket på studien sammen med kirurgkollega Maria Gaard.

Ulike forhold
De understreker at helsesystemene i Canada, der studien er utført, skiller seg fra Norge. Resultatene kan ikke derfor nødvendigvis overføres til norske forhold.

– Det er stor forskjell mellom Canada og Norge. I Canada er det én kirurg med sitt team som både utreder, behandler og føler opp pasienten. I Norge er vi et team av kirurger, som gjør at det ofte ikke er den samme som utreder og opererer, sier Villanger.

Forskeren bak studien, Raj Satkunasivam ved Universitet i Toronto, understreker at forskjellene i dødelighet er målt etter 30 dager, og at det er uklart om disse forskjellene vedvarer på lang sikt.

Forskerne spekulerer i om forskjellene kan skyldes at kvinner gjør grundigere forberedelser, forholder seg mer til retningslinjer, er flinkere til å selektere pasienter og har god pasientkommunikasjon. En annen forklaring kan være at kvinnelige kirurger på en mannsdominert arbeidsplass møter hindre som gjør dem mer hardtarbeidende og motiverte, skriver forskerne.

De understreker at det er behov for mer forskning på området.

– Fremdeles kulturforskjeller
Gry Dahle, thoraxkirurg ved Oslo universitetssykehus, påpeker også at studien viser små forskjeller mellom kjønnene. En svakhet ved studien er at det ikke er spesifisert hvilket sykdomsstadium pasienten var i ved operasjon, som igjen har betydning for overlevelse, påpeker hun.  

– Personlig synes jeg ikke denne artikkelen gir så mye i debatten om mannlige og kvinnelige kirurger. Men det er fremdeles en kulturforskjell som kanskje gjør at kvinner må jobbe mer og forberede seg bedre for å bli akseptert. Kirurger skal ikke gjøre feil og i alle fall ikke en kvinne, sier Dahle.

– Viktig studie
– Det er kjempeviktig å få dokumentert at kvinner er minst like dyktige som menn. Jeg har alltid sagt at en flink kvinnelig kirurg er flinkere enn en flink mannlig kirurg, sier Inge Glambek, leder i Norsk kirurg forening.

Han tror noe av årsaken er at kvinner tar seg bedre tid og er mindre «cowboy» i operasjonsstuen.

– Usikre kvinnelige kirurger kan slite med beslutningsvegring, mens gutter kan slite med den motsatte tendensen og tar for bråe avgjørelser. Jeg tror kvinner scorer best på den balanserte beslutningsprosessen, hvor man bruker den nødvendige tiden, uten å vente for mye, sier Glambek.

– Flinke kvinnelige kirurger må være litt flinkere enn menn for å komme opp i et system som alltid har vært mannsdominert. Det krever nok litt ekstra selvtillit for å tørre å gå inn i kirurgyrkene som kvinne. Det kan også være en del av forklaringen, sier Glambek.

Han driver med opplæring og rekruttering til kirurgien, og sier denne undersøkelsen er nyttig å ha med seg.

– Studien dokumenterer at det ikke er farlig å bli operert av en kvinnelig kirurg, men tvert imot, sier han.

Håper på økt kvinne-rekruttering
Kirurgien har lenge vært et mannsdominert yrke, men de siste årene har kvinneandelen økt. Innen «gubbefaget» nevrokirurgi er det nå nesten like mange kvinner som menn i spesialisering, slik Dagens Medisin tidligere har skrevet. Innen thoraxkirurgi, karkirurgi og ortopedisk kirurgi er likevel 70-80 prosent fortsatt menn.

Villanger og Gaard er helt enig med forskerne bak studien om at pasienter ikke bør velge kirurg basert på kjønn. De synes likevel at tallene er hyggelig lesning.

– 70 prosent av medisinstudentene i dag er kvinner, og det er viktig å få rekruttert flere kvinner til kirurgien. Da er det hyggelig at denne studien viser at kvinner slett ikke er dårligere enn menn, sier Villanger.

Powered by Labrador CMS