Bruker pusteteknologi for å finne magekreft
Forskere mener ny analyseteknologi kan brukes som screeningmetode for magekreft.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
En nylig publisert artikkel i BMJ-tidsskriftet Gut hevder at magekreft kan oppdages gjennom pusteanalyser.
– Nanoarray-analyse av pust kan bli en ny screeningmetode for å diagnostisere magekreft (gastric cancer) uten bruk av invasive metoder, hevder forskerne bak studien i en pressemelding fra BMJ .
Ifølge den ferske studien gjør nanoarray-teknologiens enkelhet og nøyaktighet at den forhåpentligvis også kan brukes som screeningverktøy for å oppdage forstadier til magekreft.
Diagnostiseres sent
Ifølge studien kan pusteanalyse som screeningverktøy forandre diagnostiseringsmetoden av pasienter med magekreft. I dag diagnostiseres pasienter etter invasive metoder, som endoskopi, for å stille sikker diagnose.
– Flesteparten av pasientene som diagnostiseres i dag får diagnosene for sent, skriver BMJ.
Finner forstadier
Forsøkene i studien involverte to ulike pustanalyser av 484 pasienter, hvorav nittini prosent allerede hadde fått diagnostisert magekreft, men hadde ikke startet cellegift- eller strålebehandling.
Den første teknikken var en kjemisk analyse (GCMS), som målte flyktige organiske forbindelser gjennom pasientenes pust. Analysen viste at de syke og de friske pasientene hadde distinkte avtrykk i pusten sin.
Det ble også brukt en nanoarray-analyse, som utfører målingen ved hjelp av en sensor. Ifølge studien kan sensoren gjenkjenne og skille mellom ulike forstadier til magekreft.
Aktuell som screening
Forskerne peker på at GCMS-teknologien ikke kan brukes for screening, fordi den er dyr, krever høy kompetanse for å betjenes og krever lang prosesseringstid.
De løfter derfor fram nanoarray-analysen som en aktuell screeningmetode – fordi den er relativt rimelig og enkel å gjennomføre.
– En større studie som involverer flere tusen pasienter med magekreft skal nå gjennomføres i Europa, for å undersøke teknologiens egnethet som screeningmetode, uttaler forskerne i pressemeldingen.
Studien har mottatt støtte fra European Research Council og Latvian Council of Science.