Aktuell forskning: Vann til sår-rens
En gjennomgang av elleve studier understøtter dagens praksis med bruk av springvann til rensing av sår.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Kurt Østhuus Krogh, barnelege og redaksjonsmedarbeider i Norsk helseinformatikk (NHI), skriver om internasjonal forskning
COCHRANES SÅRGRUPPE har nylig publisert en systematisk gjennomgang av forskjellige studier om væsker til å rense sår. Hensikten med gjennomgangen var å se på om vanlig springvann kan anbefales til dette formålet. I Norge anbefales ofte springvann til å rense sår, men i flere situasjoner benytter man fortsatt isotont saltvann.
Totalt ble elleve studier inkludert og seks av dem sammenlignet isotont saltvann med springvann. Tre studier sammenlignet rensing av sår med ingen rensing, og én studie sammenlignet springvann og procainspritløsning (lokalbedøvende middel i kombinasjon med 70% sprit).
Det ble inkludert studier som omhandlet kroniske sår, akutte sår hos barn og voksne samt rensing av åpne frakturer. Kun en av studiene ble utført utenfor sykehus.
VANN FRA SPRINGEN. Springvann (dusj) ble sammenlignet med å holde såret tørt (ingen rensing). I de tre inkluderte studiene hadde alle deltakerne operasjonssår - med andre ord var ikke sårene åpenbart forurenset. Det ble ikke funnet forskjell i infeksjonsrisiko eller sårtilheling.
Springvann ble også sammenlignet med isotont saltvann. Effekten av å skylle både akutte og kroniske sår ble undersøkt. Det ble påvist en signifikant reduksjon av infeksjoner i akutte sår som var suturert dersom de ble skylt med springvann. Forfatterne tror at noe av årsaken til dette var at springvannet holdt 37°C, mens isotont saltvann holdt romtemperatur. For kroniske sår og for sårskader hos barn ble det ikke funnet forskjell i infeksjonsrisiko eller sårtilheling.
ÅPNE FRAKTURER. Destillert vann, kokt avkjølt vann og isotont saltvann i behandling av åpne frakturer: Det ble ikke påvist noen forskjell mellom gruppene, men den ene studien som ble inkludert, hadde få pasienter (86) og relativt mange infeksjoner (22).
Procain HCl 2 % og 70 % sprit sammenlignet med springvann: Det ble ikke funnet signifikante forskjeller på springvann og lokalbedøvende middel i 70% sprit til rensing etter episiotomi .
VURDERING. Det ble inkludert få studier i denne gjennomgangen, og det var store metodologiske forskjeller i de inkluderte studiene. Resultatene bør tolkes med forsiktighet og sårbehandling bør fortsatt individualiseres.
Pasienter som dusjet etter kirurgiske inngrep, hadde ikke flere sårinfeksjoner enn pasienter som holdt sårene tørre, og sårtilhelingen var like god i begge grupper. Det er ikke dokumentert at det er nødvendig å dekke til såret for å ta en dusj i tiden etter kirurgiske inngrep. Det ble ikke vist at isotont saltvann har noen fordeler sammenlignet med springvann - forutsatt at springvannet holder god kvalitet.
Konklusjonen i gjennomgangen understøtter dagens praksis med bruk av springvann til rensing av sår.
Referanse: Fernandez R, Griffiths R. Water for wound cleansing. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 2. Art. No.: CD003861. DOI: 10.1002/14651858.CD003861.pub3.
Aktuell forskning, Dagens Medisin 07/2012