FLERE STEMPLER: Sertifisering av sykehus er stadig mer brukt, men litteraturgjennomgangen viser at man vet lite om effektene.  Foto: Illustrasjon, Colourbox

– Sertifisering er ingen trylleformel for pasientsikkerhet og kvalitet

Fortsatt få studier som viser effekten ved sertifisering og akkreditering av sykehus, viser ny litteraturgjennomgang.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

GJENNOMGANG: Kirsten Brubakk har gjort en litteraturanalyse på tidligere studier om effekt av sertifisering av sykehus.  Foto: Privat

– Sertifisering er ingen trylleformel for pasientsikkerhet og kvalitet. Vår litteratur viser at det er få studier som viser effekt, kost-nytte eller beskriver prosess, sier Kirsten Brubakk, konserntillitsvalgt i Helse Sør-Øst og ansattrepresentant i styret i helseforetaket.

Hun er førsteforfatter av studien som er publisert i BMC Health Services.

I studien har forskerne gjennomgått tidligere internasjonale studier på effekt av sertifisering og akkreditering av sykehus.

Tidligere studier
Kunnskapssenteret gjorde en gjennomgang av forskning på dette i 2009  og i 2014. Da fant man få relevante studier på temaet.

– Mye diskusjon
– Det har vært mye diskusjon om sertifisering og akkreditering av sykehus i Norge. Vi ønsket å se om den enorme utbredelsen av sertifisering av sykehus de siste årene er blitt fulgt opp med studier som viser effekt. Heller ikke vi finner mange aktuelle studier. Det er interessant at et tiltak som er så utbredt og omfattende i så liten grad følges opp med forskning, sier Brubakk.

I regjeringens plattform står det at man ønsker å kvalitetssikre norske sykehus. Helse – og omsorgsdepartementet holder nå på å utrede om sertifisering er veien å gå for å øke kvaliteten ved norske sykehus.

– Lett å kjøpe
– Det er lett å kjøpe systemer som akkreditering og sertifisering. Utfordringen er å avsette nok ressurser og ledelseskraft til implementering og gjennomføring. Det er nødvendig hvis dette skal bli et verktøy som gir merverdi og ikke bare trekke viktige ressurser vekk fra pasientarbeid, sier Brubakk.

Hun understreker at det i dag ikke finnes gode nok målemetoder for å finne ut hva ved sertifisering som virker.

Etterlyser andre målemetoder
– Sertifisering er komplekst og griper inn i alle sider ved sykehusdrift. Vårt funn er at vi trenger andre metoder for å måle effekten enn de som anses som gullstandard i dag. Dette handler ikke om hvorvidt det virker eller ikke, men hva som virker.

I land som blant annet USA og Frankrike, hvor det kreves ulike forsikringsordninger for å få behandling, blir sykehus pålagt sertifisering.

I Norge er sertifisering og akkreditering av helseinstitusjoner i startfasen. Sunnaas sykehus og Bærum og Asker sykehus er blant dem som bruker sertifisering så langt.

Resultatet i studien viser at det finnes få studier som måler effekt av sertifisering og akkreditering på pasientsikkerhet og kvalitet. Utfordringen ligger blant annet i at det er vanskelig å måle effekt av komplekse intervensjoner, men også at begrepene og innholdet defineres ulikt og at det derfor er vanskelig å sammenligne resultater.

Ulike sykehus
– Ofte er det slik at sykehus som velger sertifisering, er gode sykehus fra før. De mindre gode sykehusene velger ikke sertifisering, men gjør det gjerne bare om de blir pålagt det, sier Brubakk.

Hun påpeker at sertifisering kan være viktig i land der helsevesenet er lite regulert, men at sertifisering kan spille en litt annen rolle i Norge.

– Norge er gjennomregulert. Hvis vi hadde fulgt Internkontrollforskriften, så tilsvarer det egentlig det som ligger i en sertifiseringsprosess, sier Brubakk.

Den eneste forskjellen er at når en institusjon skal få sertifisering, involverer det en tredjepart som kommer utenfra.

– Det er kanskje slik at du vasker vinduene først når svigermor kommer på besøk, selv om de har vært skitne lenge, sier Brubakk.

Oppfordring til myndigheter
Hun tror at sertifisering kan være med å bidra til at man i Norge følger de lover og regler som allerede eksisterer. Samtidig oppfordrer hun helsemyndigheter om å sette seg klare mål med hva de ønsker å oppnå med en eventuell sertifisering før de innfører det.

– Hvis jeg hadde hatt makten til å bestemme så ville jeg spurt om det er dette man bør gjøre først, når man vet så lite om effekten. Kanskje ville jeg i stedet jobbet med ledelse, kompetanse, infrastruktur og utvikling av kvalitetsindikatorer slik at man bedre kan følge effekt av ulike intervensjoner på kvalitet og pasientsikkerhet, sier Brubakk.

Voksende sertifiseringsbransje
Hun viser også til at sertifiseringsbransjen er økende og at det er noen som tjener penger på stadig mer bruk av sertifisering og akkreditering.

– Kommersielle aktører vil ha en egeninteresse i økt utbredelse av sertifisering, men for beslutningstakere er det viktigste å vurdere om ressursbruken står i forhold til forventet resultat. Innføring av nye systemer vil alltid medføre allokering av ressurser fra noe annet. Derfor blir studier som denne viktige fordi den oppsummerer tilgjengelig kunnskap som kan danne grunnlag for gode valg.

Powered by Labrador CMS