Nobelprisen i medisin til japaner

Årets Nobelpris i fysiologi eller medisin tildeles Yoshinori Ohsumi for å ha oppdaget og klarlagt maskineriet som styrer autofagi, en fundamental prosess for nedbrytning og gjenvinning av cellens egne bestanddeler.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

PARADIGMESKIFTE: Japaneren Yoshinori Ohsumis forskning har resultert i et paradigmeskifte i forståelsen av hvordan celler brytes ned og gjenvinner cellulært materiale. Foto: Karolinska Institutet

Det ble kunngjort mandag av Nobelforsamlingen, som består av 50 professorer ved Karolinska Institutet.

Ohsumi får prisen for sin forskning på autofagi, som i cellebiologien forklares med en fysiologisk prosess som regulerer omsetningen av proteiner og organeller.

Ifølge Karolinska Institutet har japaneren Yoshinori Ohsumis forskning resultert i et paradigmeskifte i forståelsen av hvordan celler brytes ned og gjenvinner cellulært materiale.

Ved å studere det maskineriet som Ohsumi har oppdaget, vet vi i dag at autofagi er fundamental for viktige fysiologiske prosesser, blant annet for cellers evne til å håndtere mangel på næring og infeksjoner, skriver Karolinska Institutet.

Genmutasjoner
Mutasjoner i gener som har betydning for autofagi kan
forårsake arvelige sykdommer, og tidlig på 1990-tallet identifiserte Ohsumi gener som hadde betydning for autofagi.

Forstyrrelser i autofagi-prosessen kan også bidra til blant annet utvikling av kreft og til nevrologiske sykdommer.

Yoshinori Ohsumi, som er født i Japan i 1945, disputerte i 1974 ved universitetet i Tokyo. Etter tre år ved Rockefeller University i New York, returnerte han til Tokyos universitet og etablerte sin forskningsgruppe i 1988. Han har vært professor ved Tokyo Institute of Technology siden 2009.

Powered by Labrador CMS