Skal forske på KAD-avdelinger

Forskere ved NTNU i Gjøvik har fått forskningsmidler til å undersøke effekten av kommunale, akutte døgnenheter (KAD).

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

GLAD: Førsteamanuensis Marianne Sundlisæter Skinner ved Senter for omsorgsforskning (SOF) på Institutt for helsevitenskap ved NTNU i Gjøvik. Foto: Privat

Nylig delte Forskningsrådet ut 2,7 milliarder kroner. 260 forskere slapp gjennom nåløyet. Hver av forskerne har fått inntil 12 millioner til sitt prosjekt.

Ett av prosjektene som nådde opp i konkurransen er et prosjekt om bruken av såkalte kommunale, akutte døgnenheter (KAD).  Siden 2016 har kommunene vært pålagt å ha KAD-enheter. Tilbudet er ment som et alternativ til sykehusinnleggelse for pasienter som ikke har behov for spesialisthelsetjenester.

Dagens Medisin har tidligere omtalt forskning som viser at fastleger er usikre på KAD-tilbudet.

En forskningsgruppe ledet av førsteamanuensis Marianne Sundlisæter Skinner ved NTNU i Gjøvik skal nå se på effekten av tilbudet.

Tildelingen er på 10,8 millioner kroner.

– Jeg er overveldet og veldig glad, sier Skinner i en pressemelding.

Belegget ved KAD-avdelinger har tidligere blitt påvist å være lavt. Forskningsprosjektet som nå settes i gang skal vurdere blant annet ressursbruk, økonomi og variasjonen i tilbud mellom kommuner.

Forskerne skal også studere erfaringer fra andre land med tilsvarende tilbud som KAD i en såkalt «realist review», i samarbeid med University of Exeter. De skal også samarbeide med helseøkonomer fra Universitetet i Oslo, Ahus og NOVA.

2000 søkere

Over 2000 forskere søkte de årlige midlene fra Forskningsrådet, fremgår det i en pressemelding fra rådet.

— Konkurranse om forskningsmidler gjør at vi kan satse målrettet på den beste forskningen, og på forskere i alle stadier av karrieren. Nesten tusen internasjonale eksperter har vært i sving for å vurdere søknadene. Konkurransen er veldig tøff, og det er dessverre mange svært gode søknader som ikke får finansiering. Kvaliteten på forskningen har vært avgjørende for å slippe gjennom nåløyet, sier administrerende direktør Mari Sundli Tveit om årets tildelinger.

Powered by Labrador CMS