Skal forske på KAD-avdelinger
Forskere ved NTNU i Gjøvik har fått forskningsmidler til å undersøke effekten av kommunale, akutte døgnenheter (KAD).
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
Nylig delte Forskningsrådet ut 2,7 milliarder kroner. 260 forskere slapp gjennom nåløyet. Hver av forskerne har fått inntil 12 millioner til sitt prosjekt.
Ett av prosjektene som nådde opp i konkurransen er et prosjekt om bruken av såkalte kommunale, akutte døgnenheter (KAD). Siden 2016 har kommunene vært pålagt å ha KAD-enheter. Tilbudet er ment som et alternativ til sykehusinnleggelse for pasienter som ikke har behov for spesialisthelsetjenester.
Dagens Medisin har tidligere omtalt forskning som viser at fastleger er usikre på KAD-tilbudet.
En forskningsgruppe ledet av førsteamanuensis Marianne Sundlisæter Skinner ved NTNU i Gjøvik skal nå se på effekten av tilbudet.
Tildelingen er på 10,8 millioner kroner.
– Jeg er overveldet og veldig glad, sier Skinner i en pressemelding.
Belegget ved KAD-avdelinger har tidligere blitt påvist å være lavt. Forskningsprosjektet som nå settes i gang skal vurdere blant annet ressursbruk, økonomi og variasjonen i tilbud mellom kommuner.
Forskerne skal også studere erfaringer fra andre land med tilsvarende tilbud som KAD i en såkalt «realist review», i samarbeid med University of Exeter. De skal også samarbeide med helseøkonomer fra Universitetet i Oslo, Ahus og NOVA.
2000 søkere
Over 2000 forskere søkte de årlige midlene fra Forskningsrådet, fremgår det i en pressemelding fra rådet.
— Konkurranse om forskningsmidler gjør at vi kan satse målrettet på den beste forskningen, og på forskere i alle stadier av karrieren. Nesten tusen internasjonale eksperter har vært i sving for å vurdere søknadene. Konkurransen er veldig tøff, og det er dessverre mange svært gode søknader som ikke får finansiering. Kvaliteten på forskningen har vært avgjørende for å slippe gjennom nåløyet, sier administrerende direktør Mari Sundli Tveit om årets tildelinger.