Appendisitt hos barn: Tre viktige tegn
– Den nederlandske studien konkluderer med at fysisk undersøkelse er viktigst, sier leder i Norsk forening for allmennmedisin.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
En nederlandsk studie har undersøkt den diagnostiske utfordringen det er å skille blindtarmbetennelse (appendicitt) fra mindre alvorlig tilstander hos barn med magesmerter.
Forskningen tar utgangspunkt i den allmennmedisinske populasjonen.
– Vi mangler mye kunnskap om allmennmedisin, så slike studier er veldig nyttige for oss, sier Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.
Behov for egne sjekklister
– Det vi har gjort nå er å undersøke magen og kjenne på den. Vi har nok undersøkt for alle disse funnene, men så kan man jo bli usikker på hvor mye man skal vektlegge de ulike funnene, sammenlignet med dårlig allmenntilstand, kvalme, feber, oppkast og CRP.
Tangen forteller at det er manglende kunnskap om diagnostisering på en rekke akutte tilstander, for eksempel blindtarmbetennelse og hva som er viktig å se etter.
– Vi får inn en helt annen gruppe enn på et sykehus. Sjekklistene de bruker for diagnostisering på sykehus kan ikke vi nødvendigvis bruke. Vi må ha egne allmennmedisinske sjekklister for å avgjøre hva som er alvorlig eller ikke.
Viktige funn
Studien konkluderer med at fysisk undersøkelse er viktigst og at det er spesielt tre tegn som er viktige for å stille riktig diagnose.
Symptomene man spesielt skal undersøke for er guarding (avverge), rebound tenderness (slippøm) og RLQ tenderness (smerter i nedre høyre kvadrant).
– Dette med avverge og slippømhet er i studien veldig viktige funn.
Allmennleger bør være ekstra oppmerksomme på barn som har akutte sterke smerter, smerter som flytter seg og hvis barna ikke klarer å gå, legger hun til.
Appendisitt hos barn er en relativt sjelden diagnose i allmennmedisin, kun 4,4 prosent av barna med magesmerter har appendisitt.
Tangen understreker at det viktigste for allmennlegen er å identifisere de barna som trenger akutt innleggelse, ikke om det er appendisitt eller ikke.
19 prosent fikk feil diagnose
Studien bekrefter at diagnosen er vanskeligst å stille på de minste barna, mellom fire og åtte år. I den nederlandske studien endte over 60 prosent av barna som oppsøkte legen med akutte magesmerter med en konklusjon om ikke-spesifiserte magesmerter uten behov for akutte tiltak.
– Allmennleger utfører en svært viktig portvokterrolle og i de fleste tilfellene er vurderingen riktig, sier Tangen.
Av 5691 barn som oppsøkte fastlegen med akutte magesmerter ble 798 innlagt med en gang, 12 ved planlagt kontroll og 134 forsinket. 291 av disse hadde appendisitt.
– Kun 49 av de 4881 som ikke ble innlagt hadde appendisitt, altså kun 1 prosent, sier Tangen.
Blant barna som hadde appendisitt var det 19 prosent som ikke fikk riktig diagnose ved første besøk.
Tangen understreker at allmennleger alltid bør kaste ut et sikkerhetsnett med råd om hvordan foreldre kan ta umiddelbar kontakt hvis barnet blir verre eller de er i tvil. Planlagt oppfølging med kontroll er også nyttig forklarer hun.