MISLYKKET: To år etter operasjon mente 12 prosent at korsbåndoperasjonen var mislykket. Foto: Arkiv

Én av tre misfornøyd etter korsbåndoperasjon

Bare halvparten av dem som er operert for korsbåndskade i kne var ganske fornøyd med utfallet et halvt år etterpå. Etter opptil to år, økte andelen til to av tre.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OVERRASKET: – Andelen med akseptable symptomer var nok noe lavere enn forventet, sier førsteforfatter Lina Holm Ingelsrud.

Det viser en undersøkelse som er gjort blant norske pasienter som er operert for fremre korsbåndskade i kneet.

Snaut 600 pasienter har svart, og svarresponsen var 50 prosent.

Ved seksmåneders oppfølging rapporterte 55 prosent av de mente knesymptomene var akseptable. Disse oppga enten ingen plager eller mindre problemer.
Lavere enn forventet
Oppfølging etter ett til to år viste at 65 prosent anså kneplagene som akseptable. 23 prosent hadde svart nei på spørsmålet om plagene var akseptable, men hadde ikke svart ja på at operasjonen var mislykket.
13 prosent mente klart at operasjonen hadde vært mislykket.
– Vi hadde ikke forventet at andelen pasienter med akseptable symptomer nærmet seg hundre prosent, men andelen var nok noe lavere enn forventet. Hvis vi ser på det fra pasientens perspektiv, så er en 50 prosent sjanse for at man er fornøyd med symptomnivået etter operasjon veldig lavt. Jeg tror pasientene generelt forventer bedre resultat enn det, sier førsteforfatter og fysioterapeut Lina Holm Ingelsrud til Dagens Medisin.
– Var det pasienter som i utgangspunktet ikke burde ha blitt operert?
– Det har vi ikke undersøkt, så det kan vi ikke si noe om. Det ville være interessant å gjøre lignende studie på pasienter som har mottatt ikke-kirurgisk behandling og se hvordan behandlingsutfallet for disse ser ut.

Halvt år er tidlig
Hun forteller at de undersøkte resultatet etter et halvt år, selv om det er tidig for å kunne si noe om effekten av operasjon.

– Seks måneder etter operasjon er nok for tidlig å konkludere på utfallet. I noen kretser er det høye forventninger til operasjon og stort press på å kunne returnere til idrett.  Allerede seks måneder etter operasjon ser man at folk er tilbake i idrett. Det er nok ikke så vanlig i Norden, men mere vanlig i USA. Vi ville derfor kunne si noe om behandlingsutfallet allerede etter seks måneder, sier Ingelsrud.

Hun legger til at dersom de hadde stilt spørsmål idrettsdeltakelse, hadde andelen pasienter med positivt utfall trolig vært lavere.
Store plager
Et halvt år etter operasjon opplevde syv prosent at operasjonen hadde vært mislykket, og andelen økte til 13 prosent etter to år. Hos disse ble problemene angitt som middels til alvorlige.

For både gruppen som var fornøyd og misfornøyd med operasjon, var de laveste skårene knyttet til sport og fritidsaktiviteter og livskvalitet, mens dagligaktiviteter fikk høyest skår på Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS).

Studien, som er publisert i American Journal of Sports Medicine ble gjennomført i 2012. Personene som fikk tilsendt spørreskjema, ble tilfeldig utvalgt fra Nasjonalt korsbåndregister.

Powered by Labrador CMS