Norsk studie kåret til «Paper of the Year»
Studien om kvalitetsforbedring på legemiddelforskrivning til eldre pasienter, ble kåret til fjorårets beste av Scandinavian Journal of Primary Health Care.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Vinneren av den årlige kåringen av «Paper of the Year» i tidsskriftet Scandinavian Journal of Primary Health Care, ble offentliggjort under nordisk kongress i allmennmedisin, NCGP, i Stavanger forrige uke.
Prisen for 2021 gikk til norske forskere for studien «Improving drug prescription in general practice using a novel quality improvement model», melder Norsk forening for allmennmedisin på sine nettsider.
Studien har undersøkt effekten av et kvalitetsfordringsprosjekt på forskrivning av legemidler til pasienter over 65 år. Opplegget er basert på et klinisk emnekurs i regi av Senter for kvalitet i legekontor (SKIL).
– Dette er en stor ære og anerkjennelse både for det arbeidet hele SKIL-teamet har gjort, i tillegg til mine dyktige medforfattere. Det inspirerer ikke minst til videre arbeid med forskning på kvalitetsarbeid, sier førsteforfatter av studien Nicolas Øyane, som er spesialist i allmennmedisin og leder av SKIL, ifølge meldingen.
De øvrige forfatterne er Morten Finckenhagen, Sabine Ruths, Geir Thue og Anne Karin Lindahl.
Mer fra kongressen: – Ny teknologi blir aldri en ren erstatning for tidligere oppgaver
Gode resultater
Nesten syv av ti fastleger (67 prosent) som deltok på kurset, mente det bidro til at de ble flinkere ved forskrivning av legemidler til pasienter over 65 år. Dette bekreftes også med tall fra Helfo og Reseptregisteret.
Fastlegene foretok også langt flere legemiddelgjennomganger enn tidligere.
Og nær ni av ti fastleger oppga at de hadde reduserte antallet legemidler per pasient med 1-2 etter legemiddelgjennomgang siste tre måneder.
Les mer om studien: Kvalitetskurs førte til signifikant reduksjon i utleverte dagsdoser
– For lite forskning
Artikkelen er lest og sitert mer enn det som er vanlig for Scandinavian Journal of Primary Health Care.
Nicolas Øyane mener det gjøres altfor lite forskning på effekten av praktisk kvalitetsarbeid, spesielt i allmennpraksis. Han tror det er noe av forklaringen på at studien har vakt så stor interesse.
– Jeg tror rett og slett at det gjøres lite forskning, og at det er interesse for å se hva man kan få til i allmennpraksis på et såpass viktig tema som legemiddelsikkerhet, sier Øyane i meldingen.
Leder av Norsk forening for allmennmedisin (NFA) og styreleder i SKIL, Marte Kvittum Tangen, mener prisen er velfortjent.
– SKIL forsetter å imponere, sier hun i meldingen og fortsetter:
– Artikkelen gir en solid beskrivelse av hvordan kvalitetsforbedringsprosjekt i allmennmedisin kan gjennomføres med enkle midler og føre til endringer i praksis.
Flere saker fra NCGP:
Professor Deborah Swinglehurst: – Vi må sørge for at ikke dialogen går tapt
Professor Trisha Greenhalgh: – Ny teknologi fremstilles gjerne som løsningen. I realiteten får vi ofte nye problemer