LAV DØDELIGHET: Norge har høy forekomst av kreft, men lav dødelighet – mye takket være behandlingen ved spesialistavdelingene ved sykehusene.

Norge i krefttoppen i Europa, 40 prosent rammes før de er 80 år

Fire av ti nordmenn kommer til å utvikle kreft før de fyller 80 år, viser tall fra Kreftregisteret. Det plasserer Norge på krefttoppen i Europa, ifølge OECD.

Publisert Sist oppdatert

Det er spesielt for føflekkreft og tykktarmskreft at forekomsten er høyere enn snittet, ifølge en kartlegging Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) og EU-kommisjonen har sammenfattet i rapporten om Norge.

Av den framgår det at forekomsten av tykktarmskreft er oppsiktsvekkende høy i Norge, i forhold til gjennomsnittet i EU, fastslår Kreftforeningen overfor NTB.

Ifølge det europeiske kreftinformasjonssystemet Ecis var:

* den aldersjusterte forekomsten av kreft i Norge i 2022 den høyeste blant menn, med 829 tilfeller per 100.000 innbyggere

* og nest høyeste blant kvinner med 647 tilfeller per 100.000 innbyggere

Beregningene er basert på trendene for kreftinsidens i årene før pandemien i EU, Island og Norge. 

Insidensraten er 21 prosent høyere blant menn og 32 prosent høyere blant kvinner enn EU-gjennomsnittet.

Lavere dødelighet

Basert på kartleggingen anslås det at 40 prosent av den norske befolkningen vil utvikle kreft før de fyller 80 år.

Men samtidig er kreftdødeligheten i Norge blant de laveste i Europa – og synker raskere enn i mange andre land. Blant kreftrammede hadde 78 prosent av mennene og 77 prosent av kvinnene overlevd sykdommen i fem år eller mer i 2023.

– Denne rapporten viser at Norge gjør mye riktig, både for å forebygge og behandle kreft. Samtidig er vi bekymret over tallene som viser at forekomsten av tarmkreft er så høy i Norge, sammenlignet med EU-gjennomsnittet, særlig for kvinner, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til NTB.

Prostatakreft var den mest utbredte krefttypen blant menn, med 31 prosent, fulgt av tarmkreft med 14 prosent og lungekreft med 9 prosent.

De tre mest utbredte krefttypene blant kvinner var brystkreft med 26 prosent, tarmkreft med 16 prosent og lungekreft med 10 prosent, ifølge ECIS.

Få røykere i Norge

Norge har en av de laveste insidensratene for lungekreft i de kartlagte landene. Det settes i sammenheng med at bare 7 prosent av befolkningen røyker daglig – det nest laveste i Europa, ifølge rapporten. 

Den konkluderer med at «risikofaktorene for kreft er lave i Norge», men peker samtidig på at det lave antallet røykere i Norge overskygges av en økende popularitet av alternative tobakksprodukter.

* antallet snusbrukere er doblet i løpet av det siste tiåret. 15 produsent av befolkningen bruker snus hver dag

* alkoholforbruket har økt i kjølvannet av pandemien, og lå i 2022 på 6,6 liter per person – opp fra 6,2 liter ti år før.

* mer enn halvparten av voksne nordmenn har overvekt eller fedme. Med 54 prosent med overvekt eller fedme i befolkningen, lå vi i 2022 over EU-gjennomsnittet på 51 prosent.

Det største potensialet for å få ned framtidige krefttilfeller er en reduksjon i alkohol- og tobakksforbruket, der henholdsvis 13.104 og 8.729 krefttilfeller kan forebygges. 

Tiltak mot fedme kan forebygge drøyt 3.000 tilfeller, og tiltak mot luftforurensning kan forebygge drøyt 2.000 tilfeller, ifølge rapporten.

Powered by Labrador CMS