GODT SAMARBEID: Jens Bjørheim i Ultimovacs tror et godt samarbeid mellom firmaet og studiepersonellet har vært nøkkelen til rask rekruttering av pasienter.

Foto: Privat

Ultimovacs har rekruttert 150 pasienter til studie under pandemien

Ultimovacs rekrutterte over 150 pasienter til en studie av selskapets norskutviklede kreftvaksine i løpet av to pandemi-år.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det norske firmaet Ultimovacs står bak kreftvaksinen UV1. Den er utviklet av forskere ved Oslo universitetssykehus og prøves nå ut i flere pågående studier på ulike kreftformer. Målet er vaksinen skal styrke effekten av annen kreftbehandling.

Torsdag sendte firmaet ut en pressemelding om at rekrutteringen av en fase 2-studie kalt «INITIUM» på føflekkreft (malignt melanom) er fullført.

Første pasient ble tatt inn i studien i juni 2020 og etter to år er 154 pasienter på plass.

Medisinsk direktør Jens Bjørheim i Ultimovacs tror god kontakt med studiepersonell og legene som har hatt ansvar for studien på de ulike sykehusene, har vært suksessfaktoren.

– Jeg tror vi har gjort noe riktig ved å ha en god samtale gående med utprøverne allerede lenge før studien startet. Dette har vært et samarbeid mellom studielegene og oss.

Bjørheim forteller at rekrutteringsfarten har variert i perioden.

– Det har kanskje gått mer opp og ned enn vanlig. Det kan skyldes redsel for å delta fra pasientenes side, eller at sykehusene har måttet prioritere annerledes. Men summa summarum har det det gått bra i alle landene.

Mange diskusjoner

Flere sykehus i Norge, i tillegg til sykehus i USA, Belgia og Storbritannia, har deltatt i studien. Pasienter med alvorlig, metastatisk eller avansert føflekkreft, har fått en kombinasjonsbehandling med immunterapiene ipilimimab og nivolumab, i tillegg til kreftvaksinen.

Legene som har deltatt har selv aktivt deltatt i utformingen av studien, forteller Bjørheim.

Et eksempel er valget om å kombinere vaksinen med en eller to andre behandlinger.

– Vi hadde mange diskusjoner om vi skulle gi monoterapi eller kombinasjonsterapi. Ipilimumab sammen med nivolumab gir mange bivirkninger, og det var nok en viss motstand på grunn av det. Men etter gjentatte diskusjoner landet man på at man trodde utviklingen vill gå mot mer kombinasjonsbehandling. Nå har nok legene fått mer erfaring og kan håndtere bivirkningene på et tidligere stadium slik at de ikke blir så alvorlige.

Kan ha resultater klare i starten av 2023

Målet for studien, primærendepunktet, er progresjonsfri overlevelse. Når 70 pasienter når endepunktet vil det gjøres opp status.

– Er studien positiv så går vi videre med en fase 3-studie. Dette planlegger vi for nå, gitt at studien er positiv. Hvis den ikke er det, må vi se på om det eventuelt er subgrupper som ser ut til å ha hatt nytte av vaksinen.

Håpet er å få ut resultater mellom januar og sommerferien i 2023.

Powered by Labrador CMS