Kåret Norges 50 fremste teknologikvinner
– Historien har vist at vi trenger problemløsere av begge kjønn for å møte samfunnets store utfordringer, men fortsatt er det vesentlig flere menn enn kvinner som jobber i bransjen, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Abelia og ODA-Nettverk har kåret Norges 50 fremste tech-kvinner.
Formålet med kåringen, som gjøres for sjette året på rad, er å løfte frem talenter og forbilder som kan inspirere og bidra til å øke andelen kvinner som jobber med teknologi og ledelse i næringslivet.
NHOs Kompetansebarometer viser at halvparten av norske bedrifter mangler IT-kompetanse. Tall fra Kantars årlige undersøkelse for ODA-Nettverk viser at kvinneandelen innen IT er på 29 prosent.
Velger tradisjonelt
– Jeg er veldig ydmyk over å ha blitt nevnt og kommet på denne listen blant så mange flinke kvinnelige teknologer. Det er en kjempefin anerkjennelse av arbeidet mitt som forsker innenfor kunstig intelligens i medisin, sier stipendiat og lege Ishita Barua.
Barua forsker på bruk av kunstig intelligens innenfor tarmkreftscreening og koloskopi.
– Det er slik at teknologi griper inn i mange andre fagfelt. Derfor trenger man også andre domene-eksperter slik som leger for å implementere teknolgi i helsevesenet. Når det kommer til jobber innenfor fagfeltet kunstig intelligens så innehar kvinner kun 22 prosent av disse.
Gunn Severinsen, CEO i Squeed og nestleder i ODA-Nettverk, uttaler i en pressemelding at de teknologiske løsningene for fremtiden må skapes av et større mangfold enn det vi ser i dag.
– Men norske jenter og kvinner velger fortsatt alt for tradisjonelt. Da er det ekstra viktig og gledelig at vi i år fikk inn rekordmange nominasjoner med stor bredde i roller og bransjer, som kan synliggjøre noen av de mange karriereveiene innen tech. Vi håper de fantastiske rollemodellene på listen vil inspirere mange flere jenter og kvinner til å se de spennende mulighetene med teknologi.
Etter en åpen nominasjonsprosess er de 50 vinnerne valgt ut av en jury ledet av Øystein Eriksen Søreide. Ifølge juryens kriterier må kandidatene ha en sentral teknologirelatert eller teknologifremmende rolle.
Kvinnene kan jobbe på alle nivåer, fra gründere av en teknologibasert bedrift, til toppledere med budsjett- og personalansvar, fageksperter og rådgivere.
Modeller for spredning av korona
– Det er selvsagt stor stas og en viktig anerkjennelse å bli plukket ut som en av Norges 50 beste tech-kvinner. Det er gledelig dersom jeg kan være med å spre interessen for statistikkfaget blant jenter, uttaler Solveig Engebretsen.
I november 2019 disputerte hun med en doktoravhandling som tok for seg matematiske modeller for spredning av influensa. Doktorgraden i biostatistikk tok hun gjennom et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Folkehelseinstituttet og Telenor.
Da pandemien startet startet hun og teamet å utarbeide modeller for spredning av korona gjennom mobildata.
– Gjennom blant annet å kartlegge hvordan folk beveger seg, har vi laget modeller for hvordan smitten vil spre seg i norske kommuner. Det har vært mye koding og databehandling, og vi har fulgt reproduksjonstallet (R-tallet) nøye for å analysere effekten av ulike tiltak som er satt inn mot smitten, sier hun.