STUDIE: 28 gynekologer ble testet i et alvorlig hasteinngrep tidlig på morgenen etter å ha gått av 17,5 timers vakt. Inngrepet ble utført på en simulator i et øvingslokale på Haukeland universitetssykehus. Foto: Illustrasjonsfoto, Colourbox

- 17-timers vakter truer ikke pasientsikkerheten

Gynekologer utfører hasteinngrep like godt etter 17,5 timers lange vakter, viser studie.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

FORSKER: Anne Veddeng, overlege og spesialist i gynekologi på Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus. Foto: Privat

Overlege Anne Veddeng på Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus har undersøkt hvordan kolleger takler akutt kirurgi etter 17,5 timers lange vakter.

28 av 33 gynekologer i vakt deltok i studien, der kikkhullsoperasjoner ble gjort på simulator rett etter endt vakt. Studien er altså ikke utført på pasienter, men på virkelighetsnære simulatorer, som ifølge overlegen er en allment akseptert måte å måle kirurgiske ferdigheter.

Kirurgene ble bedt om å fjerne eggleder som følge at et blødende svangerskap utenfor livmoren, som er et av de mest vanlige og alvorligste hasteinngrepene innen gynekologisk kirurgi.

Sammenlignet med vanlig natts søvn
Gynekologene ble målt både på kognitive funksjoner og laparoskopiske ferdigheter – og resultatene ble sammenlignet med hvordan kirurgene presterte etter en vanlig natts søvn hjemme.

Gynekologene som hadde vært på den lange vakten, utførte inngrepet like bra målt etter blant annet blødningsmengde, totaltid for inngrepet og presisjon i feltet.

- Resultatene viser at det ikke er holdepunkter for at dagens vaktordning for gynekologene utgjør en trussel mot pasientsikkerheten ved norske sykehus, sier Anne Veddeng, som selv er spesialist i gynekologi, til Dagens Medisin.

Studien er først omtalt av forskning.no.

Redusert reaksjonstid
Forskerne fant imidlertid en signifikant lett økning i reaksjonstid hos legene som hadde vært på vakt hele natten.

- Forskjellen er liten og hadde ingen innvirkning på det operative inngrepet, sier Vedding.

Resultatene ble lagt frem på Norsk gynekologisk årsmøte i oktober, men studien er foreløpig ikke publisert i noe tidsskrift.

Tid til hvile
Legenes lange vakter er blitt kritisert, og tidligere forskningsresultater på feltet er motstridende. Det er vist at rutinemessige oppgaver utføres dårligere på natten, og Vedding mener derfor at nattarbeid bør holdes på et minimumsnivå.

Hun er imidlertid tilfreds med resultatene i denne studien.

- Vi gikk inn i dette med et åpent sinn, og hadde studien vist at legene gjør dårligere øyeblikkelig hjelp-arbeid mot slutten av en vakt, måtte vi selvfølgelig ha undersøkt dette nærmere. Dette kunne gitt konsekvenser for dagens vaktordning. Men innenfor legemiljøet er det ikke store diskusjoner om dagens vaktlengde, sier Veddeng.

17,5 timers vakter er innenfor den utvidete arbeidstidbestemmelsen på 19 timer. Veddeng peker også på at gynekologene jobber i vaktlag på tre personer, og at hver person i gjennomsnitt sover 2,9 timer i løpet av vakten.

Powered by Labrador CMS