Gir 60 millioner til legemiddelsatsing i havgapet
Innovasjon Norge støtter bakteriofagfabrikken i Lofoten med en av sine største tildelinger noensinne.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Lille julaften vedtok hovedstyret i Innovasjon Norge å tildele 60 millioner kroner til forsknings- og utviklingsselskapet ACD Pharma.
Selskapet bygger nå det som blir verdens største storskala bakteriofagfabrikk med legemiddelgodkjenning på Leknes i Lofoten, ifølge en pressemelding.
Foreløpig produserer selskapet i Nord-Norge et produkt som brukes til biokontroll i norsk lakseoppdrett. Det gjøres ved at produktet tilsettes i vannet til fisken.
Bakteriofagene tar da livet av bakterien Yersinia ruckeri, slik at denne ikke kan blomstre opp og smitte fisken. Siden bakteriofagene bare kan infisere og drepe akkurat denne bakterien, påvirkes ikke alle de «snille» bakteriene.
– Kan bli løsningen på resistens
Bioteknologi og helse er områder med stort potensial både nasjonalt og internasjonalt Håkon Haugli
Bakteriofager, som er en type virus som finnes overalt i naturen rundt oss, inni oss og i maten vi spiser, kan bli løsningen på den globale utfordringen med økende resistens mot antibiotika, ifølge en pressemelding fra selskapet.
– Tilskuddet fra Innovasjon Norge er svært viktig for oss, både fordi etableringen av fabrikken er et voldsomt økonomisk løft for oss og i tillegg fordi det bekrefter og signaliserer at Innovasjon Norge ser det samme som vi ser, nemlig at etableringen har et stort potensial for verdiskaping og nye arbeidsplasser, sier Simon Brink, COO i ACD Pharma, ifølge pressemeldingen.
ACD Pharma planlegger å bygge opp en stab i Lofoten på 45-50 ansatte i løpet av de neste årene, som skal jobbe med utvikling og produksjon av bakteriofagprodukter.
Årets største tildeling
Tildelingen på 60 millioner kroner er den største fra Innovasjon Norge i år.
– Bioteknologi og helse er områder med stort potensial både nasjonalt og internasjonalt. Dette er muligheter som ACD Pharma nå realiserer gjennom satsingen på ny fabrikk. En av hovedoppgavene til Innovasjon Norge er nettopp å bidra til utvikling og arbeidsplasser over hele landet. Dette er et eksempel på det, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge.
Kontordelen av bygget som nå reises i Lofoten vil være innflyttingsklart på forsommeren i 2022, mens den endelige ferdigstillingen av produksjonslokalene først forventes i 2023.