FORSKER PÅ SKIFTARBEID: Forsker Kristian Bernard Nilsen og stipendiat Maria Raae Andersen ved OUS. Bilder viset elektronisk spesialutstyr som brukes i forskningen. Foto: Ram Gupta, OUS

600 sykepleiere skal overvåkes

I flere uker skal forskere overvåke 600 sykepleiere over hele landet for å finne ut hva skiftarbeid betyr for helseplager.

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

Sykepleierne som har sagt ja til å delta i studien skal følges fra dag til dag i fire uker, og har forpliktet seg til å rapportere i en mobil dagbok.

I tillegg skal de bære en akvititetsmåler, på størrelse med et armbåndsur, kontinuerlig på ankelen. Måleren registrerer bevegelse og brukes til å måle fysisk aktivitet og søvn. Sykepleierne får bare ta den av ved dusjing.

Unik studie
- Feltstudien er enestående i sitt slag. Vi skal studere våre deltakere over flere uker. Det er faktisk ingen som noen gang har klart å lage en studie av skiftarbeidere som studerer variasjon i helseplager fra dag til dag over mer enn 2-3 dager, forklarer Kristian Bernard Nilsen, forsker og lege ved Oslo Universitetssykehus i en pressemelding fra OUS.

Rundt 60 prosent av sykepleierne arbeider i turnus, og noen plages av søvnvansker og andre helseplager. Målet med denne studien er å kartlegge hvilke konsekvenser skiftarbeid kan ha for helsen. Studien gjennomføres av Oslo Universitetssykehus (OUS) og Statens arbeidsmiljø (STAMI) i samarbeid med flere forskningsinstitusjoner.

Blod- og spyttprøver
Forskerne skal sammenholde resultatet fra de mobile dagbøkene i feltstudien med objektive aktivitetsmålinger med påmontert utstyr, i tillegg til laboratorieanalyser av blod og spytt.

Analysene vil gi forskerne innsikt i mekanismene bak helseplagene, som kan brukes til å lage helsefremmende tiltak for skiftarbeidere.

Powered by Labrador CMS