Montasje / Lasse Moe Foto:

– Skjønner dere alt det som står her?

Erik Fosse vil rette opp i maktforholdet mellom legen og pasienten, som han beskriver som «totalt ødeleggende». – Hvis vi vil gi pasienten makt i dette forholdet, må vi sørge for at de forstår journalen.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

DIGITALINNSYN: – Før var det et krav at legene gikk gjennom alle journaler som ble levert ut til pasienter. Med det nye systemet kan pasientene laste ned journalene digitalt, uten forklaring, sier Erik Fosse, UiO-professor og overlege ved Oslo Universitetssykehus (OUS). Foto: Lasse Moe

ARENDAL: UiO-professor og leder ved Intervensjonssenteret på Oslo Universitetssykehus (OUS), Erik Fosse, pekte på en skjevhet i maktforholdet mellom lege og pasient, i sitt innlegg under møtet Norsk E-helse: Stykkevis og delt, eller fullt og helt?
På presentasjonen til Fosse, står latinske gloser som: «Okuli, Cavum oris, Cor», alle etterfulgt av medisin-notater. Fosse hentet ned sin egen epikrise, fra Helse Sør-Øst, hvor han både jobber og har vært innlagt:
– Skjønner dere alt dette som står her? spør han salen, under e-helseseminaret på Arendalsuka.

Ingen i salen ber om ordet, men flere bryter ut i latter.


Ny innsynsrett
– Det er klart at pasienten må ha en oversettelse for å forstå dette, fortsetter Fosse.
Professoren påpeker at pasienter nå har rett til å laste ned sine egne elektroniske journaler, uten at sykehuset er nødt til å forklare pasienten hva innholdet betyr.
– Før var det et krav at legene gikk gjennom alle journaler som ble levert ut til pasienter. Med det nye systemet kan pasientene laste ned journalene digitalt, uten forklaring, sier han til Dagens Medisin.  
– Innsynsretten pasienter har fått i sykehusjournaler, fører til at de må få bedre oversettelse av teksten. Det vil igjen være med på å bygge ned en asymmetri, i maktbalansen mellom lege og pasient.
Peker på makt
– Hvis jeg vil ha makt over deg, kan jeg som lege forklare situasjonen med en masse fremmedord. Ettersom jeg har slått opp i journalen din så vet du, at jeg vet alt om deg.
– Asymmetrien i makt mellom oss to, den er da formidabel. Jeg tror den er totalt ødeleggende for pasient-lege-forholdet, sa han under møtet.
Fosse sier pasientens møte med ukjente begreper i helsevesenet kan skape en skjev maktbalanse. Dette maktforholdet, mellom lege og pasient, tror han er et stort problem.
– Se for deg at du går til en lege eller en helseperson, som har masse informasjon om deg. De vet hvor syk du er. Det er klart at det er en voldsom styrkeforskjell i et slikt forhold. Den ene er veldig svak, og den andre er veldig sterk.
Styrket og informert
– Det er mange leger som forstår dette og håndterer problemet bra. Men vi ser spesielt i møte med institusjoner som sykehus, så er dette et kjempestort problem. For da møter pasientene flere ulike helseaktører (legene, sykehusansatte, jour. anm)., på forskjellige avdelinger.
Fosse forklarer at en grunnleggende del av klagesaker på sykehus kommer av forvirring og begrepsmisforståelser.
– Alle har informasjon om deg. Men pasienten vet kanskje ikke hva slags informasjon legen har. Og skjønner ikke legens ord. Jeg vil tro at mange dårlige pasientopplevelser kommer av misforståelser.
Bedre informasjon
Fosse er derfor positiv til innsynsmuligheten i journalene, som han mener kan bedre maktforholdet, dersom pasientene får journaler som kan gjøre dem bedre informert.
– Hvis vi vil gi pasienten «empowerment», så bør vi sørge for at ikke bare jeg som lege skjønner hva som står her, men også at pasienten forstår det, sier Fosse og henviser til sin egen epikriseutskrift.
Overlegen mener det er viktig å utvikle tekniske løsninger som kan løse maktproblemet, som han beskriver.
Forskningsprosjekt
Fosse viser til programmet Tesaurus, som han har jobbet med å utvikle, ved OUS. Dette programmet kan oversette medisinske begreper i de nye elektroniske journalene, til enkle forklaringer.
– Programmet vi har laget er slik at når en drar musen over et fremmedord i journalen, så kommer det opp en forklaring. Når du så klikker på ordene kan du komme videre inn på en leksikonside, for å få mer informasjon om det aktuelle ordet.
– Formålet med en slik programvare vil være at lenkene og ordforklaringene skal genereres automatisk. Slik at helsepersonell ikke skal bruke tid på å lage disse koblingene i journalene. For det har de ikke tid til.
Fosse oppgir ingen personlige interessekonflikter. Han påpeker at han sto bak ideen til programmet Tesaurus, som nå eies av Kunnskapsforlaget.

Powered by Labrador CMS