Fant åreforkalkning hos mumier

Åreforkalkning er ingen moderne sykdom, ifølge en ny studie som fant tegn på aterosklerose hos mer enn 4000 år gamle mumier.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.

En ny studie publisert i The Lancet viser at blant 137 mumier hadde én av tre klare eller mulige tegn på åreforkalkning (aterosklerose).
BBC skriver at tidligere studier som har avdekket åreforkalkning hos egyptiske mumier, har spekulert i om disse mumiene representerte høyere sosiale lag hvor de spiste mat med høy andel mettet fett. 
Tilbakeviser hypotese
Nå tilbakeviser forskerne bak den nye Lancet-studien denne hypotesen.
Mumiene, som var opptil over 4000 år gamle, er fra ulike geografiske og kulturelle områder og land, og tegn på åreforkalkning er avdekket gjennom CT. De fleste mumiene var fra Egypt og Peru, og noen fra blant annet deler av Alaska.
Ikke god nok årsakforklaring
Det faktum at vi fant like mye åreforkalkning i alle de ulike kulturene, og hvor alle hadde veldig ulik livstil og kosthold, antyder at aterosklerose kan ha vært mye mer vanlig i oldtiden enn de vi tidligere har trodd, uttaler professor Randall Thompson og leder av studien til BBC. Forskerne fant også at aterosklerose var mer vanlig hos eldre enn yngre.
Artikkelforfatterne mener også at studien står tvil om dagens befolkning ville hatt mindre åreforkalkning hvis vi spiste mat som lignet mer på kostholdet før både jordbruk og industri var dominerende.
Forskerne mener at studien deres viser at det i dag ikke er en komplett forklaring på årsakene til åreforkalkning og at studien kanskje støtter en teori om at åreforkalkning bygger på en mer grunnleggende disposisjon for åreforkalkning forbundet med det å bli eldre.
Hva med steinalderdietten?
Vi spurte Birger Svihus, professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås, om studien slår bena under for eksempel steinalderdietten. Denne går generelt ut på et kosthold slik de spiste i førjordbrukstiden, hvor maten bestod av alt som kan jaktes og sankes, og hvor for eksempel korn og melkeprodukter ikke var en del av kostholdet.
Noen hevder at slikt kosthold, med mindre karbohydrater, er gunstigere med tanke på risikoen for åreforkalkning.
– Det er et vanskelig spørsmål, svarer Svihus og legger til at for å kunne besvare det, må vi gå i dialog med folk som har greie på matkonsumet hos de som levde for over 4000 år siden.
– Med fare for å bevege meg inn på et område jeg ikke har greie på, levde de gamle egypterne og sør-amerikanerne ikke på steinalderkost. Det var ikke et jeger- og sankersamfunn, og maten var i større grad basert på blant annet dyrking av vegetabilske råvarer som korn. Inuitter i Alaska levde derimot på en høy andel animalsk mat. Siden de fleste mumiene er fra kulturer som ikke representerer sanking- og jegersamfunnet, i tråd med steinalderdietten, blir det litt dristig å konkludere med studiens egnethet eller mangel på egnethet til å vise om en slik diett kan forebygge åreforkalkning, sier Birger Svihus til Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS