Blodmarkør nyttig også ved nyresvikt
En blodmarkør som gir viktig informasjon om levetidsutsikter hos nyrefriske hjertesviktpasienter, er også svært nyttig hos pasienter med redusert nyrefunksjon.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Dette fremgår av doktoravhandlingen til lege og forsker Bård Waldum, som har undersøkt nyrefunksjonen hos norske hjertesviktpasienter. Under dette arbeidet så han også nærmere på en moderne blodmarkør (BNP). Det viste seg at den var svært nyttig også hos pasienter med redusert nyrefunksjon.
– Et tettere samarbeid mellom hjertespesialister og nyrespesialister kan medvirke til bedre pasientbehandling for denne sårbare gruppen av pasienter.
Det sier doktoranden ifølge en pressemelding i anledning disputasen, som avholdes 12. april ved Oslo universitetssykehus Ullevål.
Ledsagende nyresvikt svært vanlig
Ifølge avhandlingen «Kidney function and congestive heart failure – The Norwegian perspective» fant Waldum og medarbeidere også ut at ledsagende nyresvikt er svært vanlig hos norske hjertesviktpasienter – og at nyrefunksjonen i stor grad bestemmer deres leveutsikter.
Waldum fremholder at noen medisiner kan påvirke nyrene negativt. Han mener derfor at det er viktig at behandleren har kjennskap til, og følger med på, nyrefunksjonen ved behandling av pasienter med hjertesvikt.
– Redusert nyrefunksjon påvirker også andre parametere som hjertespesialisten jevnlig vurderer hos pasienter med hjertesvikt, påpeker han.
Kan ha frikjent ACE-hemmere
I motsetning til det man tidligere har ment, fant forskerne ingen sammenheng mellom nyrefunksjon og bruk av moderne hjertesviktmedisiner som ACE-hemmere.
De fant derimot ut at høye doser av vanndrivende medisiner, som er viktige for å behandle symptomene ved tilstanden, hadde sammenheng med forverring av nyrefunksjonen.
Waldum belyser også hvorfor lav blodprosent må vurderes ut ifra pasientens nyrefunksjon.
Under arbeidet med avhandlingen benyttet Waldum data fra et norsk nasjonalt kvalitetsregister med data fra over 6000 polikliniske pasienter med kronisk hjertesvikt.