Forgiftes av sikker sopp
Rødskrubb er blant de seks sikre soppene, men likevel får firmaet Mycoteam hvert år flere titalls henvendelser om rødskrubbforgiftning. I enkelte tilfeller er pasienter hentet med helikopter på fjellet og akuttinnlagt på sykehus.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
RØDSKRUBB - Særlig har mange blitt syke etter at de har spist rødskrubb som er plukket i fjellbjørkeskogen. Også fra lavlandet har vi eksempler på forgiftning, sier Kolbjørn Mohn Jenssen i firmaet Mycoteam. Vanligvis tar firmaet seg av oppdrag i forbindelse med soppangrep i hus, men de samarbeider med Giftinformasjonssentralen og får mange henvendelser i forbindelse med soppforgiftninger, hvor det er viktig med korrekt bestemmelse av soppen.
To teorier
- Hvorfor blir noen syke etter å ha spist rødskrubb, soppen skal jo være sikker? - Vi har to teorier. Den ene er at soppen er spist rå eller lite stekt. Dårlig varmebehandlet rødskrubb kan gi kraftige forgiftningssymptomer. At folk blir syke særlig etter å ha spist sopp i fjellet, kan være fordi soppen tilberedes kortere tid når man er på hytte- eller telttur. Man vet at rødskrubb inneholder stoffer som ødelegges ved oppvarming, spist rå gir den mage-tarmreaksjoner. En annen teori er at bestemte arter av rødskrubb inneholder mer av de varmelabile stoffene, eller at de inneholder andre varmelabile stoffer. Vi har flere eksempler på tyske turister som har spist rødskrubb i flere land i Europa. I Norge blir de dårlige, men ikke i andre land, selv om de hevder at skrubben blir tilberedt på samme måten, sier Mohn Jensen. Dagens Medisin kjenner til et tilfelle der en kvinne nylig ble syk etter sopptur i Nordmarka sammen med kolleger. Sopp, deriblant rødskrubb, ble tilberedt og fortært på turen. En medbragt kokk sto for tilberedningen. Ingen av de andre ble syke. Kvinnen hadde derimot magesmerter og diaré i tre dager, samt høy hvilepuls. Da hadde hun i tillegg spist mer sopp da hun kom hjem. Syke opptil tre dager
- Skjelvinger, oppkast og diaré er vanlig, det kan vare fra en halv til tre dager. Noen har vært på fjelltur og blitt så uttørret at de måtte hentes med helikopter eller ambulanse for innleggelse på sykehus, sier Mohn Jenssen. Giftinformasjonssentralen opplyser til Dagens Medisin at de også der har hatt henvendelser, og kjenner til forgiftningstilfeller særlig etter at rødkrubben er spist rå. - Kan du gi et praktisk tilberedningsråd, Mohn Jenssen? - Profesjonelle kokker tilbereder gjerne sopp i kort tid over sterk varme. Dette er altfor lite for rødskrubb. Jeg vet ikke hva som er sikker tid, men varmebehandlingen bør i alle fall ikke vare kortere enn ti minutter. Opphav:
- Hvorfor blir noen syke etter å ha spist rødskrubb, soppen skal jo være sikker? - Vi har to teorier. Den ene er at soppen er spist rå eller lite stekt. Dårlig varmebehandlet rødskrubb kan gi kraftige forgiftningssymptomer. At folk blir syke særlig etter å ha spist sopp i fjellet, kan være fordi soppen tilberedes kortere tid når man er på hytte- eller telttur. Man vet at rødskrubb inneholder stoffer som ødelegges ved oppvarming, spist rå gir den mage-tarmreaksjoner. En annen teori er at bestemte arter av rødskrubb inneholder mer av de varmelabile stoffene, eller at de inneholder andre varmelabile stoffer. Vi har flere eksempler på tyske turister som har spist rødskrubb i flere land i Europa. I Norge blir de dårlige, men ikke i andre land, selv om de hevder at skrubben blir tilberedt på samme måten, sier Mohn Jensen. Dagens Medisin kjenner til et tilfelle der en kvinne nylig ble syk etter sopptur i Nordmarka sammen med kolleger. Sopp, deriblant rødskrubb, ble tilberedt og fortært på turen. En medbragt kokk sto for tilberedningen. Ingen av de andre ble syke. Kvinnen hadde derimot magesmerter og diaré i tre dager, samt høy hvilepuls. Da hadde hun i tillegg spist mer sopp da hun kom hjem. Syke opptil tre dager
- Skjelvinger, oppkast og diaré er vanlig, det kan vare fra en halv til tre dager. Noen har vært på fjelltur og blitt så uttørret at de måtte hentes med helikopter eller ambulanse for innleggelse på sykehus, sier Mohn Jenssen. Giftinformasjonssentralen opplyser til Dagens Medisin at de også der har hatt henvendelser, og kjenner til forgiftningstilfeller særlig etter at rødkrubben er spist rå. - Kan du gi et praktisk tilberedningsråd, Mohn Jenssen? - Profesjonelle kokker tilbereder gjerne sopp i kort tid over sterk varme. Dette er altfor lite for rødskrubb. Jeg vet ikke hva som er sikker tid, men varmebehandlingen bør i alle fall ikke vare kortere enn ti minutter. Opphav:
Annonse kun for helsepersonell
Beslektede artikler: |
- Latenstiden avgjørende ved soppforgiftninger |
Dagens Medisin på nett
Hanna Hånes