FHIs Sykdomspulsen for kommunehelsetjenesten legges ned på grunn av budsjettkutt
Nettsidene der blant andre kommuneleger, smittevernleger og statsforvaltere kan holde seg oppdatert på smittsomme sykdommer i sitt område, legges ned tirsdag.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Nettsiden for oppdaterte, daglige tall om covid-19, influensa, andre luftveisinfeksjoner, mage-tarminfeksjoner, vaksinasjonsdata for covid-19, vaksinasjonsdata for influensa og dødelighet legges ned fra og med 15. november, skriver FHI i en melding på sine nettsider.
FHI varslet tidligere i høst at de kom til å legge ned tjenesten Sykdomspulsen for kommunehelsetjenesten, på grunn av en svært vanskelig økonomisk situasjon i instituttet. Nettsiden er mye brukt av blant andre kommuneoverleger fordi den gir dem oversikt over smittsomme sykdommer i kommunen, som de er lovpålagt å ha.
– Det er en veldig uheldig prioritering at de fjerner noe som er enkelt, lett tilgjengelig og dekker et behov kommuneoverlegene har. Da blir man ekstra lei seg når det skal forsvinne, sa kommuneoverlege Vegard Vige i Grimstad til Dagens Medisin.
Les saken: – Tragisk at det skal legges ned av økonomiske grunner
– Vil se etter andre løsninger
Sykdomspulsen skulle etter planen tas ned 14. oktober, men har vært i drift også den siste måneden. Tirsdag 15. november forsvinner imidlertid tjenesten som også har gitt tilgang til statistikk for blant andre smittevernleger og statsforvaltere gjennom pandemien.
I et intervju med Dagens Medisin tidligere denne måneden, bekreftet Camilla Stoltenberg at dette er en av tjenestene FHI må kutte som følge av den økonomiske rammen regjeringen har lagt opp til i statsbudsjettet for 2023.
FHI-direktøren sa videre at de vil se etter løsninger for å erstatte mange av funksjonene som Sykdomspulsen har i dag.
– Målet er at nye løsninger skal gi de tjenestene som Sykdomspulsen i dag gir til kommunen og andre, og som samtidig skal være mer holdbare over tid. De skal koste mindre, være bedre integrert i andre systemer, være mindre personavhengige og etablert slik at vi kan ivareta datasikkerhet og personvern på en god måte, sa Stoltenberg.
– Har jobbet intenst for å finne alternative løsninger
Slike løsninger er ikke på plass når tjenesten tas av luften tirsdag. Det vil ta noe tid å få finne dem, skriver instituttet i meldingen.
«FHI har jobbet intenst de siste ukene med å finne alternative løsninger til Sykdomspulsen, men ser seg dessverre likevel nødt til å stenge ned løsningene som er i bruk blant annet av mange kommuner.»