– FHI må forholde seg til rammene i budsjettet
FHI varslet nylig flere kutt i Helsebiblioteket. Men Helse- og omsorgsdepartementet mener de viktigste ressursene for helsepersonell fortsatt er tilgjengelige.
Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.
Mandag fortalte direktør ved Folkehelseinstituttet (FHI), Camilla Stoltenberg, at hun var fortvilet, og lei seg, fordi de ikke har nok penger til å drifte Helsebiblioteket. Nå må de kutte ytterligere.
Dagens Medisin har spurt helseminister Bent Høie (H) om hva han tenker om at FHI sier de ikke har noe valg annet enn å kutte enda mer i dette tilbudet, i en tid hvor korrekt medisinsk informasjon er viktigere enn noensinne? Det er statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H), som svarer på våre spørsmål.
Hun sier at FHI må forholde seg til de budsjettrammene som Stortinget har satt, og prioritere å beholde de kliniske oppslagsverkene og databasene som helsepersonell i primærhelsetjenesten og ved mindre helseforetak bruker i det daglige.
– Dette har de også gjort. Jeg er enig i at det er uheldig å miste tilgangen til mange vitenskapelige tidsskrifter. Men Helsebibliotekets egne brukerundersøkelser viser at de ressursene som er viktigst for helsepersonell fortsatt vil være tilgjengelig.
Prisøkning
– De siste årene har de akademiske forlagene satt opp prisen kraftig på en del av ressursene som Helsebiblioteket kjøper inn. I tillegg har valutasvingninger gjort disse prisene enda høyere. Vi mener uansett det ikke er klokt å finansiere disse prisøkningene med økte bevilgninger. Det vil være å subsidiere de akademiske forlagene, en bransje hvor profittmarginene allerede er svært høye. Det kan også bidra til å svekke både Helsebibliotekets og Units (fellestjenester i høyere utdanning og forskning, journ.anm) forhandlingsposisjon, og forsinke overgangen til åpen tilgang, svarer Erlandsen.
– FHI sier at de har vært i dialog om ulike finansieringsmåter med HOD, men at de ikke har ført frem, hvorfor?
– De økonomiske utfordringene til Helsebiblioteket har vært tema i styringsdialogen mellom departementet og FHI, og i egne møter om saken. Departementets tilbakemelding har vært at FHI må forholde seg til de budsjettrammene som Stortinget har satt, og prioritere å beholde de kliniske oppslagsverkene og databasene som helsepersonell i primærhelsetjenesten og ved mindre helseforetak bruker i det daglige. Dette har de også gjort, sier hun.