Traumatiske hendelser i barndommen gir økt risiko for MS
Norske forskere har ved bruk av data fra mor, far og barn-undersøkelsen til Folkehelseinstituttet (FHI), koblet opp mot multippel sklerose (MS)-registeret, funnet at traumatiske opplevelser i oppveksten påvirker risiko for å utvikle MS senere i livet.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
– Vi har undersøkt assosiasjon mellom traumatiske hendelser i barndommen, opptil 18 år, og de som utvikler multippel sklerose (MS) i voksen alder. Det unike ved studien er at vi har hatt muligheten til å se på dette hos personer som utviklet MS senere i livet.
Det sier førsteforfatter av studien, Karine Eid, stipendiat ved Universitetet i Bergen. Studien er nylig publisert i BMJ Journal, Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.
Flere traumatiske opplevelser gir økt risiko
Hovedfunnet i studien er at forskerne finner at personer som har opplevd traumatiske hendelser og da særlig fysisk, emosjonell og seksuell vold i barndommen, har økt risiko for å utvikle MS i voksen alder.
– I studien er opplevelsene delt opp i kategorier. Vi ser at hvis en person opplevde flere forskjellige typer vold så øker risikoen.
Det viktig å si at de fleste MS-pasienter ikke har hatt slike opplevelser Karine Eid
Forskerne har tatt høyde for røyking, overvekt og alder i studien.
– Det er viktige elementer som kan gi skjeve resultater. At vi har tatt høyde for dette styrker funnene.
Forskerne har brukt tilgjengelige data fra den norske mor, far og barn-undersøkelsen som Folkehelseinstituttet (FHI) har drevet siden slutten av 1990-tallet.
– Data fra 1999 til 2008 er koblet opp mot pasientregisteret og mot MS-registeret for å se hvem som utviklet MS senere i livet.
Mekanismene bak
– Hva vet man om det som skjer i kroppen som gjør at man utvikler MS på bakgrunn av slike opplevelser?
– MS er veldig komplekst og sammensatt. Studien forklarer ikke hvorfor det skjer. Men andre studier har funnet at traumatiske opplevelser og toksisk stress øker inflammasjon i voksen alder. Det påvirker HPA-aksen som påvirker stressrespons og inflammasjon i kroppen.
Store medisinske leksikon skriver at i en akutt stressituasjon vil det autonome nervesystemet aktiveres for å mestre denne, ved aktivering av den såkalte hypothalamiske-hypofysære-adrenocortikale (HPA) akse. Hypothalamus, som regulerer mange funksjoner i kroppen, sender ut et hormon kalt kortikotropin-frigjørende hormon (CRH) som stimulerer hypofysen til å lage og skille ut adrenokortikotropt hormon (ACTH).
Det hormonet får igjen binyrene til å skille ut kortisol, såkalt «stresshormon». Hypothalamus regulerer sin utskillelse av CRH som følge av konsentrasjonen av kortisol i blodet.
Forskeren forteller at det nok både er biologiske mekanismer og livsstils-mekanismer som påvirker kroppen.
– Det tror vi, vi vet ikke med sikkerhet. Det finnes en studie på dyr som viser at rotter og mus utviklet MS-like faktorer etter at de hadde blitt eksponert for stress, altså en økt sårbarhet. Men assosiasjonene er ikke unike for MS, man ser det med flere autoimmune sykdommer i voksen alder.
Viktig informasjon for helsepersonell
– Hvordan kan man bruke denne informasjonen?
– For det første er det viktig å være klar over at en del MS-pasienter har gjennomgått slike opplevelser som de ikke har fått bearbeidet. Samtidig er det viktig å si at de fleste MS-pasienter ikke har hatt slike opplevelser. Som helsepersonell er dette viktig å være klar over.
Eid sier at studien belyser at det er muligheter til å forske mer på hva som kan forårsake MS.
– Det er interessant å studere. Barndom og ungdomstiden er en sårbar fase i livet. Det finnes lite forskning på denne type eksponering og hva det betyr. Andre traumatiske opplevelser som kan være interessante å forske mer på er krigsopplevelser og mobbing.