Vil ha isoleringstiltak nå

Reiselege Gunnar Hasle var tidlig ute og advarte mot at norske myndigheter var trege på å innføre strenge tiltak om innreisekarantene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fire år gammel.

Blant annet var han på TV 2 19. februar ute og advarte om å ikke bestille ferie i debatt med Preben Aavitsland – da ba han også om karantenefasiliteter.

Nå er han kritisk til isoleringsstrategien med at personer som kan være smittet kun settes i hjemmekarantene.   
 
– Jeg synes det er uforsvarlig at kjente smittebærere skal isoleres hjemme, sammen med familiemedlemmer. Vi vet nå at koronavirus kan overleve tre timer i aerosol, og dette med «sikkerhetsavstand» blir dermed høyst usikkert.

Reiselege Gunnar Hasle var tidlig ute og advarte mot at norske myndigheter var trege på å innføre strenge tiltak om innreisekarantene. Foto: Reiseklinikken

Hasle viser til en studie som er delt på en preprint-server.

Slike servere har blitt opprettet i forbindelse med forskning på COVID-19, for at forskningnsdeling skal bli tilgjengelig så fort som mulig, før reviewing. Les mer om det her.

New York Times og The Guardian
New York times podcast The Daily hadde også tematikken på dagsorden i gårsdagens sending. Hvor de snakker om at mye av tiltakene Kina gjennomførte, var å isolere alle personer fra familiemedlemmene sine, på en ganske så brutal måte.

Hør podcasten hvor helsejournalist Donalg G. Mcneil i New York Times forklarer situasjonen her.

Også The Guardian omtaler at isoleringstiltak er høyeffektivt i en artikkel.

Studien artikkelen viser til er ikke peer-reviewed, men ligger også på en pre-print-server. 

– Vi vet fra Kina at de fleste ble smittet av sine egne familiemedlemmer. Myndighetene forspilte sjansen til å opprette isolasjons- og karantenefasiliteter mens de hadde tid, men de må i hvert fall begynne med det nå, så smittebærerne kan isoleres fra dem som ikke er smittet.

Foreslår hjemmelagede munnbind
Han peker på at det finnes data for at hjemmelagede munnbind av bomull har en viss beskyttende effekt.  

– En studie viste 1/3 av effekten til kirurgiske munnbind. Det må betraktes som en nødløsning (1).  En mulig effekt vil være at aerosoler fra smittebærerne kan stoppes i munnbind som bæres av smittebærerne. Man vet ikke om man er smittebærer eller ikke. Hvis alle bruker munnbind kunne man vente at smitten vil reduseres.

Han peker på at det for øyeblikket er umulig å skaffe kirurgiske munnbind til alle, men alle har et laken de kan ofre til formålet, og på et par dager kan vi ha nok vaskbare munnbind til hele den norske befolkningen.

– Dette tiltaket må i tilfelle komme i tillegg til, og ikke stedet for alle de andre tiltakene, og man må ikke tro at munnbind gjør en uimottagelig mot smitte. 

Han peker også på at betalingsterminaler kan smitte.

– Betalingsterminaler er en mulig smittekilde, og de desinifiseres sjelden. Berøringsfrie betalingsterminaler har en beløpsgrense på 500 kroner. Om denne beløpsgrensen midlertidig blir økt i dagligvarebutikker vil mange flere kunne betale uten å berøre tastaturet. Dette ville være et enkelt tiltak uten omkostninger.

Folkehelseinstituttet anbefaler for ordens skyld ikke bruk av munnbind for personer som ikke jobber som helsepersonell.

1. Davies, A., Thompson, K. A., Giri, K., Kafatos, G., Walker, J., & Bennett, A. (2013). Testing the efficacy of homemade masks: would they protect in an influenza pandemic?. Disaster medicine and public health preparedness, 7(4), 413-418.

Powered by Labrador CMS