Slankere mage med meieriprodukter

Lavt inntak av meieriprodukter er forbundet med større risiko for bukfedme enn høyt inntak av blant annet melk, smør og fløte.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.


Det viser en undersøkelse blant 1782 svensk menn i alderen 40-60 år, bosatt utenfor byene.
De som spiser lite meieriprodukter, i form av ikke noe smør på brød, mager melk og sjelden eller aldri fløte eller krem, har høyere risiko for å få fett rundt magen enn dem som spiser mer meierivarer.
Bukfedme ble definert som midje-hofte-ratio på 1 eller mer.
Justert for andre faktorer
Også tidligere forskning har vist tilsvarende sammenheng mellom vekt og inntak av meieriprodukter.
Etter å ha justert for frukt- og grøntforbruk, røyking, alkoholinntak, fysisk aktivitet, alder, utdanning og yrke, viste det seg at de som spiser lite meieriprodukter, har 1,5 ganger høyere risiko for bukfedme enn dem med moderat inntak.
Motsatt er risikoen for bukfedme redusert med 50 prosent ved høyt inntak av meieriprodukter.
Lavt hos hver femte
Blant menn med høyt inntak av meieriprodukter var det 9 prosent som over en 12 års periode utviklet magefedme. Mens bukfedme ble rapportert hos 20 prosent av menn som spiste lite meieriprodukter og hos 15 prosent blant dem med moderat inntak.
Omkring én av fem menn i studien rapporterte lavt forbruk av meierivarer.
Den svenske kohortstudien ble presentert på den nordiske kongressen i allmennmedisin i Tromsø tidligere i sommer. 

Powered by Labrador CMS