
Lavkarbo-diett ga mer vektreduksjon enn lavfett-diett
Personer som gikk på lavkarbo-diett gikk mer ned i vekt enn de som fulgte lavfett-diett. Men forskerne bak studien er likevel skeptiske til lavkarbo-dietter.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Denne norske studien er en metaanalyse av flere randomiserte kontrollerte studier på feltet, og er publisert i British Journal of Nutrition.
– Studien viser at personer som gikk på lavkarbo-diett hadde signifikant større vektnedgang enn personer som fulgte en lavfett-diett, sier Kathrine Vinknes, som sammen med Nadia Mansoor er førsteforfatter på studien.
Vekttap hos begge grupper
Studier har vist ulike resultater når man sammenligner vektnedgang ved disse to diettene.
– I vår metaanalyse opplevde begge gruppene signifikant vekttap. Personer på lavkarbo-diett gikk i gjennomsnitt ned ca 2 kilo mer enn enn de på lavfett-diett, sier Vinknes.
Størst vekttap i starten
Studien inkluderer forsøkspersoner som gikk på diett i alt fra seks måneder til to år. Det er ikke registrert oppfølgingsdata, så man vet dermed ikke om vekttapet holdt seg etter endt studie.
– Noen studier viste at vektnedgangen for de som gikk på lavkarbo-diett var størst i de første månedene etter oppstart, så jevnet vekttapet mellom gruppene seg ut med tiden. Det kan tyde på at det er vanskelig å holde seg til en streng lavkarbo-diett over lengre tid, og at raskt vekttap i oppstarten ikke nødvendigvis gir effekt over lenger tid, sier Vinknes.
Økning i kolesterol
Resultatene viser at personer på lavkarbo-diett hadde en signifikant økning i både HDL- og LDL-kolesterol.
– Personer på lavkarbo-diett hadde en økning i LDL-kolesterol med gjennomsnittlig 0,16 mmol/l mer enn lavfett-gruppen. En økning i LDL-kolesterol kan man ikke merke på kroppen, men vi vet at det bidrar til økt aterosklerose, som gir økt risiko for hjerte- og karsykdom, sier Vinknes.
Individuelle forskjeller
Hun påpeker at den gjennomsnittlige endringen i LDL-kolesterol ikke er stor.
– Det er store individuelle forskjeller i endring av LDL-kolesterol innenfor gruppene. Noen studier rapporterte at enkelte individer opplevde mye større økning i LDL-kolesterol enn andre, sier hun.
– Tenke seg om
Forskerne vet lite om mekanismene bak disse individuelle variasjonene.
– Men man forventer ikke at LDL-kolesterol skal øke med et signifikant vekttap. Vi synes derfor det er god grunn til å tenke seg godt om før man gjør en slik drastisk kostholdsendring for å gå ned i vekt. Hvis man skal begi seg ut på en slik diett, bør man oppsøke helsepersonell for å få den oppfølgingen som trengs, sier Vinknes.
Definisjoner
Lavfett-dietten var definert som at fett skulle være mindre enn 30 prosent av energiinntaket. Til sammenligning er gjennomsnittsinntaket av fett i Norge 37 prosent.
Lavkarbo ble definert som Atkins-diett– det vil si 20-40 gram karbohydrater hver dag eller mindre enn 20 prosent av energiinntaket.