Håper mer kunnskap vil få helsepersonell til å vaksinere seg
Redsel for bivirkninger, slik de oppsto etter pandemivaksinen Pandemrix, kan være en av årsakene til at helsepersonell ikke vaksinerer seg mot sesonginfluensa, mener Folkehelseinstituttet.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Folkehelseinstituttet har nå, ifølge lege Sile Marie Vormdal, gjort et svært nitid arbeid for å oppsummere kunnskapsgrunnlaget om sesongvaksine mot influensa.
Les kunnskapsoppsummeringen her
– Kan skyldes skepsis
Kun 12 prosent av helsepersonell vaksinerer seg; en svært lav andel, mener Vormdal og Folkehelseinstituttet:
– Men vi antar at dette tallet skjuler store variasjoner, og at det enkelte steder nok er mye høyere, sier Vormdal.
Dette kan bunne i skepsis, blant annet, mener hun:
En helt annen vaksine
– Det henger igjen en del redsel for bivirkninger fra pandemrix-vaksinen, som jo var en pandemivaksine. Sesongvaksinen mot influensa er sammensatt på annen måte og brukt i mange tiår i hele verden og gir få og eventuelt milde bivirkninger.
– Denne kunnskapen har vi ikke lykkes i å få ut. Kunnskapsgrunnlaget som nå er publisert er et forsøk på å gi en helhetlig fremstilling av spørsmål som ofte dukker opp i forbindelse med vår anbefaling av årlig vaksine til helsepersonell, sier hun.
Det er frivillig for helsepersonell å ta influensavaksine, men det anbefales at alle som har pasientkontakt tar vaksinen.
Beskytte pasienter mot alvorlig sykdom
Årsaken til at helsepersonell anbefales å ta vaksinen er først og fremst for å beskytte sårbare pasienter mot alvorlig sykdom og død ved å hindre smitte fra seg selv, men også for å beskytte seg selv og de hjemme.
Influensautbrudd utgjør en stor ekstra belastning på sykehusene og den øvrige helsetjenesten i influensasesongen, så helsepersonell som vaksinerer seg bidrar derfor også til å opprettholde tilstrekkelig kapasitet i institusjonene og på sykehusene.