For lite mosjon får konsekvenser for folkehelsa, ifølge WHO. 

Foto: Illustrasjonsfoto/Dmitry Rukhlenko

WHO: Mangel på mosjon fører til økning i kroniske sykdommer

Millioner av mennesker rundt om i verden beveger ikke nok på seg. Det får konsekvenser for helsa, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

Publisert

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Ytterligere 500 millioner mennesker vil fram mot 2030 trolig utvikle hjertesykdom, fedme, diabetes, depresjon, demens og andre tilstander på grunn av mangel på mosjon, konkluderte FNs helsebyrå i en rapport onsdag.

Organisasjonen anbefaler minst 150 minutter fysisk aktivitet i uka for voksne for å forebygge sykdom. Mer enn en firedel (27,5 prosent) av verdens befolkning når ikke dette målet. Problemet er dobbelt så ille i høyinntektsland som i lavinntektsland – med 36 mot 16 prosent som ikke er fysisk aktive nok.

Det er ikke nødvendig å delta i idrett eller gå på treningssenter for å holde seg i form, understreker WHO. Enkle aktiviteter som sykling og rask gange bidrar også til bedre kondisjon.

I noen land er det kulturelle barrierer som hindrer kvinner i å trene utendørs, men folk kan også holde seg i form hjemme, for eksempel ved å gå i trapper, leke med barn eller gjøre husarbeid. WHO minner også om at pandemien viste verden at det er mange muligheter til å trene ved å bruke digitale treningsprogrammer.

Det anslås å ville koste om lag 290 milliarder kroner (27 milliarder dollar) å behandle de 500 millioner menneskene som sannsynligvis vil bli syke på grunn av inaktivitet, ifølge WHO. Den summen kunne i stedet brukes til å utdanne 100 millioner leger, påpeker organisasjonen.

Powered by Labrador CMS