IKKE RÅD: Overlege Serena Tonstad får spørsmål fra pasientene sine om diabetesmedisin. Foto: Vidar Sandnes

Oppfordrer til å bruke diabetesmedisin mot fedme

– Medisiner kan hjelpe for å gjøre det lettere for pasientene å gå ned i vekt, sier overlege Serena Tonstad.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Du kan si at det ikke kan være så vanskelig å gå ned fra 100 kilo til 95 kilo, men det er svært vanskelig å gå ned i vekt og bli der, sier Serena Tonstad, overlege ved Avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Tirsdag holdt hun innlegg om behandling av overvekt blant personer med og uten type 2-diabetes på Dagens Medisins fagseminar om diabetes som avholdes i kjølvannet av den europeiske diabeteskongressen EASD 2019.

Tonstad viste til at fem til ti prosent vektreduksjon er «gullstandarden» for å oppnå bedre metabolske konsekvenser, men at mange pasienter går ned i vekt, for så å gå opp igjen.

– Folk kan ikke gå på diett hele tiden. Vi får for eksempel inn pasienter som har vært på helsefarm med et intensivt treningsopplegg i ett år, med vektreduksjon, men så oppgang igjen fordi de har fått slitasje i knærne. Medisiner kan hjelpe for å gjøre det lettere for pasientene å gå ned i vekt.

– Har endt i søppelbøtta

De nye blodsukkersenkende medikamentene GLP-1-analoger og SGLT2-hemmere er påvist for pasienter med type 2-diabetes og gir moderat vektreduksjon. Det gir håp, mener Tonstad.

– Dette er legemidler som har vist god effekt på vekten, samtidig ser de ut til å være trygge, sier overlegen.

– Historisk har mange fedmemedisiner endt opp i søppelbøtta på grunn av mange bivirkninger, men nå har vi kanskje noe vi kan bruke. GLP-1-reseptor-agonistert aktiverer områder av hjernen som er involvert i appetittregulering. Samtidig beskytter de mot hjerte- og karsykdom.

Oppfordrer til bruk blant ikke-diabetikere

Tonstad oppfordret leger til å opplyse pasientene om de positive funnene på vekt-effekt, også for dem uten diabetes. Hun mener at også ikke-diabetikere bør få medisinene.

– Men dette er en kostbar behandling, sier overlegen.

Tonstad er uroet over at kravene som stilles for å få refundert denne typen medisin.

– Jeg blir spurt av pasientene mine om de må få diabetes før de får hjelp. Pasienter med sykelig overvekt burde få medisinene refundert før BMI overstiger 50.

Powered by Labrador CMS