Omskjæringsnei fra private
Helseministeren og Legeforeningen er enige om at omskjæring kan overlates til private. Men verken Volvat eller Aleris har planer om å tilby dette.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
- Jeg ser ikke dette som en prioritert oppgave for oss. Erfaring viser at det er vanskelig å fremskaffe kirurger som er villige til å gjøre dette. Videre er det vanskelig å gi et forsvarlig anestesitilbud til så små barn hos oss. Svaret er derfor nei, sier administrerende direktør og sjeflege Christian Loennecken i Volvat medisinske senter.
- Når Helse- og omsorgsdepartementet har bestemt at dette skal være et tilbud, mener jeg at det bør tilbys i den offentlige helsetjenesten. Vi synes det ville være naturlig at dette ble gjort under barselsopphold for dem som ønsker det, sier Loennecken.
Aleris tilbyr ikke omskjæring av gutter i dag, og de har ikke hatt noen vurdering av dette, opplyser administrerende direktør Grethe Aasved i Aleris Helse.
Må ikke skje på barsel
Det barnemedisinske fagmiljøet har reagert kraftig på helseminister Bent Høies planer om omskjæring av gutter på norske sykehus. I forrige uke innkalte statsråden derfor Legeforeningen for å diskutere forslaget. Morten Vigen, leder av Norsk barnekirurgisk forening, sier det var et positivt møte.
- Vi fikk avklart en del viktige praktiske punkter i omskjæringsdebatten. For meg var det aller viktigste at omskjæring av nyfødte ikke skal skje på barsel, sier Vigen, som er opptatt av god smertelindring.
Høie gjorde det også klart at ingen leger skal tvinges til å utføre inngrepet dersom de har store motforestillinger. Videre åpner han for at inngrepet kan utføres av private aktører, men understreker at det offentlige helsevesenet har ansvaret.
Håper på privat modell
- Jeg vil tro at helseforetakene, som allerede har mer enn nok å gjøre, vil velge å kjøpe private plasser, sier lederen av Norsk barnelegeforening, Jan Petter Odden.
Han viser til at denne modellen er valgt i Stor-Stockholm i Sverige. En undersøkelse han selv har foretatt blant kolleger, viser at bare rundt halvparten av helseforetakene i Norge har nødvendig anestesikompetanse på nyfødte. Odden ser derfor for seg at rituell omskjæring primært vil bli et tilbud i de store byene.
Men dersom verken Volvat eller Aleris tar på seg oppgaven, er problemet langt fra løst.
- Vi foreslår at de regionale helseforetakene skal sørge for at inngrepet blir et tilbud til dem som ønsker det. Jeg er trygg på at de vil finne frem til gode løsninger der de enten tilbyr inngrepet selv eller inngår avtale med private. Jeg er også trygg på at sykehusene greier å legge forholdene til rette slik at leger med store motforestillinger ikke trenger å utføre inngrepene, sier Bent Høie til Dagens Medisin.
Vil forby
Leder Svein Aarseth i Rådet for legeetikk mener leger ikke trenger reservasjonsmulighet for å nekte omskjæring.
- Man kan ikke pålegge helsepersonell å gjøre noe det ikke er medisinsk indikasjon for. Det strider mot legenes autonomi å gjøre noe som ikke er medisinsk begrunnet, sier Aarseth, som helst vil avskaffe rituell omskjæring.
Lederen for barnelegene understreker at fagmiljøet fremdeles er prinsipielt uenig med Høie.
- Vi mener det er problematisk å utføre et irreversibelt inngrep uten medisinsk indikasjon på noen som ikke kan samtykke. Vi vil derfor jobbe videre for å få en aldersgrense for rituell omskjæring, sier Odden.