Rekordmange menn har skrumplever
Aldri før er det registrert så mange sykehusinnleggelser for alkoholrelatert levercirrhose blant menn som i fjor. For begge kjønn har antallet økt med 70 prosent siden 2001.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Ifølge tall Dagens Medisin har fått fra Norsk pasientregister (NPR), var det 852 sykehusinnleggelser i 2011 med alkoholisk cirrhose i lever - folkelig omtalt som skrumplever.
Antallet er basert på innleggelser, ikke antallet pasienter, med skrumplever som hoved- eller bidiagnose. Andelen innleggelser for kvinnelige pasienter var på i underkant av 40 prosent.
I fjor var antallet innleggelser 1,8 ganger høyere for menn enn i 2001 - og 1,5 ganger høyere for kvinner.
En klar sammenheng
Overlege John Willy Haukeland ved Gastromedisinsk avdeling på Oslo Universitetssykehus (OUS) Ullevål understreker at forskning har vist en klar sammenheng mellom alkoholomsetning i befolkningen og antallet tilfeller med skrumplever. Det er sannsynlig at den økte alkoholomsetningen i Norge de siste 15-20 årene allerede har resultert i flere tilfeller med skrumplever.
- Dødsårsaksstatistikken har foreløpig ikke vist stor økning i dødsfall som skyldes skrumplever, men her er statistikken usikker og dårlig.
Ofte langtkommen
Når symptomer på skrumplever viser seg, er sykdommen ofte langtkommen. - Typiske symptomer kan være vekttap og muskelsvinn, gul hud, væskeopphopning i magen, blødning fra spiserør og tarm eller nedsatte kognitive funksjoner. Tidlig diagnose er viktig og kan påvirke levetiden. I sene stadier av sykdommen kan avhold fra alkohol ha betydelig effekt på overlevelsen, men også enhver form for reduksjon i alkoholinntaket er bedre enn å drikke som før.
- Hvordan kan fastleger fange opp mulig alkoholmisbruk gjennom blodprøvesvar?
- Først og fremst er det viktig at alkoholvaner bringes opp som tema hos fastlegen. Hos pasienter med forhøyede leverprøver, eller hos pasienter med andre blodprøveresultater som kan indikere høyt alkoholkonsum, for eksempel høy MCV eller lave blodplater, bør legene være ekstra nøye med å spørre om alkoholvaner. Det er viktig å få en god dialog med pasienten. Ved å ta opp temaet er det en del pasienter som både finner motivasjon og evne til å redusere forbruket. Vi har ingen sikre tall, men mitt inntrykk er at omkring en tredel av de pasientene vi har innlagt for alvorlig alkoholisk leversykdom, legger radikalt om drikkevanene, sier Haukeland.
Poliklinisk behandling
Mens det har vært en større økning av menn som innlegges på sykehus for alkoholisk levercirrhose, har økningen av antallet polikliniske konsultasjoner vært langt større for kvinnene. I fjor ble det rapportert inn 148 konsultasjoner blant kvinner, noe som er 2,5 ganger mer enn i 2001. Antallet konsultasjoner begynner å nærme seg nivået hos menn, som lå på 195 i fjor. Dette er en økning på nesten 60 prosent i løpet av ti år.
Haukeland har også sett en økning av kvinner som innlegges ved OUS Ullevål.
- Forskning tyder på at kvinner har en lavere terskel for leverskade ved alkoholbruk. Vi ser mange kvinner som blir «sjokkert» når de får vite at den alkoholbruken de trodde var trygg, faktisk har ført til alvorlig leverskade. En del av dem som innlegges hos oss med komplikasjoner av skrumplever, har fungert greit sosialt og vært i jobb før innleggelsen, forteller Haukeland.
Som forventet
Psykiater Hans Olav Fekjær, som har jobbet med rus og avhengighet i en årrekke, mener NPR-tallene er som ventet.
- Allerede på 1950-tallet fant den franske matematikeren Lederman at svingningene i cirrhose stort sett følger svingningene i totalforbruket i befolkningen. Dette har senere vært bekreftet i en lang rekke land. Når vi nå i en årrekke har hatt en økning i forbruket, og særlig hos kvinner, måtte vi forvente at det gjenspeiles i sykeligheten av cirrhose, slik tallene viser, kommenterer Fekjær.
God prognose ved transplantasjon
Én av ti levertransplantasjoner foretas på pasienter med alkoholisk leversykdom. Prognosen er veldig god.
Over tid er det ti prosent av alle levertransplantasjoner i Norge som har indikasjon skrumplever eller akutt leversvikt på grunn av alkoholbruk. I Norden utgjør disse pasientene i overkant av ti prosent av levertransplantasjonene, ifølge Aksel E. Foss, professor og forsknings- og seksjonsleder ved OUS Rikshospitalets Seksjon for transplantasjonskirurgi.
Foss forteller at prognosen er svært god for de pasientene som gjennomgår transplantasjon.
- Forskning har antydet at omkring 30-50 prosent begynner å drikke igjen. Jeg vil tro at det nok er nærmere 50 prosent. Men sannsynligvis drikker de mindre enn før, fordi vi ser at det går veldig bra med dem. Denne pasientgruppen av levertransplanterte er faktisk blant de med best prognose etter transplantasjon, sier Foss til Dagens Medisin.
Krever halvt år avhold
Kriteriet for levertransplantasjon ved alkoholisk leversykdom er avholdenhet fra alkohol i minst seks måneder.
- Dette er fordi evnen til avholdenhet før transplantasjon bidrar vesentlig til hvordan det går med pasienten etter transplantasjonen. En liten gruppe pasienter kommer inn med akutt alkoholisk leversvikt uten kjent leversykdom på forhånd og transplanteres. Ellers kreves det avhold i minst et halvt år, sier Foss.
Kriteriene bestemmer
- Det ble rapportert over 800 sykehusinnleggelser i fjor for alkoholisk levercirrhose, men få gjennomgår transplantasjon. Burde flere ha blitt henvist til vurdering for transplantasjon?
- Jeg vil tro at antallet personer som blir lagt inn, er langt lavere enn 800 ettersom mange blir innlagt flere ganger. Det er vanskelig å si sikkert om flere bør transplanteres. For noen kan kravet om avholdenhet stoppe dem. Dette har uansett ikke med moral å gjøre: Hvis pasientene trenger transplantasjon og kan vise til avholdenhet i seks måneder, får pasienten tilbud om transplantasjon - dersom vedkommende ellers fyller vanlige medisinske kriterier, svarer Foss.
Dagens Medisin 15/2012