Vil nye ernæringsråd gi mangel på vitamin K2?
Hvilken betydning har det for helsa vår at NNR 2023 anbefaler redusert inntak av kjøtt, smør og melkefett?
NÅR DE NORDISKE ERNÆRINGSANBEFALINGENE, NNR2023, anbefaler redusert inntak av kjøtt, smør og melkefett, hvilken betydning har det for inntaket av vitamin K2 og vår helse? K2 finnes i fett fra drøv-/gress-tyggende dyr. Kilder er enkelte modne oster, fløte og egg der høner har vitamin K fôret. Det anbefales økt inntak av klorofyllrike grønnsaker med vitamin K1. Våre tykktarmsbakterier omdanner K1 til K2, men vi opptar ikke fettløselige vitaminer fra tykktarmen.
Hvorfor trenger vi vitamin K2?
VIKTIGE PROTEINER. Yan et al gir et fyldig svar. Det er mange K2-avhengige viktige proteiner, for skjelett, vedlikehold av nerver og redusere forkalkning i arterier for å nevne noen av de mange funksjonene. Yan et al utdyper det jeg skrev i 2001: «Vitamin K i norsk kosthold og beinskjørhet».
Det er interessant at K2 er forebyggende for livsstilssykdommer som svakt skjelett, hjerte- og karsykdommer, og diskuteres for nervesykdommen Parkinson. K2’s effekt for sphingolipider for nerveceller, er velkjent.
VIKTIG VITAMIN. Skjelett: K2 stimulerer benbyggende celler (osteosblaster) og hemmer bennedbrytende celler (osteoclater). Høye inntak av K2 har effekt mot benskjørhet. Price viste at kjeveproblemer kan skyldes lave inntak av vitamin K2, i befolkningsgrupper da de gikk over fra tradisjonelt kosthold til mer «vestlig»1. Det er få undersøkelser av vitamin K hos barn, men bedre vitamin K-status og bedre benmineralinnhold, er sett hos piker 11-12 år. Kan K2 hjelpe mot kjeve-deformasjoner? Det er rikelig internasjonal forskning på vitamin K2 og skjelett, og ikke minst benskjørhet, det er derfor underlig at NNR2023 ikke nevner den effekten.
Forkalkning: Det er kjent at bruk av anti-vitamin K (warfarin), har øket risiko for forkalkning i arterier.
KOSTTILSKUDD. Inntak av vitamin K: NNR2023 skriver at inntak av vitamin K er lite kjent. Men i 2001 vurderte jeg innkjøp av K1 til 60 mg/dag6, men inntaket er nok betydelig lavere pga svinn. I Nederland er inntaket vurdert til 10-45 mg K2/dag pga høyt inntak av ost, med en anbefaling på 45 mg K2. Fettløselig K2 har bedre biotilgjengelighet enn K1 fra grønne bladgrønnsaker. Det er et paradoks at de med høyere inntak av vitamin K2 hadde bedre nivå av blodlipider, på tross av et «dårligere kosthold for hjertet»[15].
Når NRR2023 så sterkt frarådet inntak av matvarer som gir K2 på tross av kjente helsefordeler fra K2, må de sterkt anbefale K2 fra kosttilskudd. Husk at det er fettløselig og skal ikke spises sammen med en mager og fiberrik frokost, det er da man vanligvis tar sine tilskudd.
Ingen oppgitte interessekonflikter