Verden har for mange koronavaksiner – doser kan gå i søpla
Det er nå blitt produsert så mange doser med koronavaksine at verdens land ikke kan ta imot flere. Doser kan gå i søpla, varsler vaksinekoordinator.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Richard Bergström er Sveriges vaksinekoordinator og var også mannen som organiserte Norges tilgang til vaksiner gjennom EU. Nå har verdens land – fattige som rike – mer enn nok vaksiner, sier han til TV 2.
– Det er et paradoks. Vi har et bilde i mediene og blant våre politikere om at det er veldig mange land i verden som ikke har tilgang til vaksiner, men slik er det ikke nå, sier Bergström.
– Fram til nå har vi lyktes å donere alt ettersom behovet for vaksiner har vært stort rundt om i verden. I prinsippet har vi ikke kastet noen doser. Men nå finnes det en risiko for at en del doser blir kastet, sier han.
Vaksinekoordinatoren sier at det er helt urealistisk at verden skal nå målet om at 70 prosent av jordas befolkning skal være vaksinert innen midten av 2022.
Bergström og ambassadør for global helse i Utenriksdepartementet, John-Arne Røttingen, peker på tre årsaker til at land ikke vil ta imot flere doser:
I land som Norge er vaksinedekningen høy, i flere land for eksempel i Øst-Europa vil ikke nok folk la seg vaksinere og i andre land, som sør for Sahara, har de ikke kapasitet til å lagre flere doser eller personell til å sette vaksinene.