Ansatte i kinesiske sykehjem sover på jobb for å unngå smitte
Kinesiske sykehjem har stengt ned for å hindre at beboerne blir smittet av koronaviruset. Flere steder sover ansatte på arbeidsplassen for å sikre minst mulig kontakt med omverdenen.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Eksperter frykter at Kina er dårlig rustet til å tåle en rask gjenåpning, spesielt fordi millioner av sårbare eldre ikke er fullvaksinert.
Ved et privatdrevet eldrehjem i Beijing, sier daglig leder at de har stengt helt ned. Det eneste som slippes inn, er mat og andre viktige forsyninger. Ingen får lov til å komme inn eller ut av bygningen. Samtidig er det vanskelig å skaffe medisiner til beboerne.
Lederen, som ønsker å være anonym, sier også at de har bestilt medisiner til en svært høy pris, men at de fortsatt ikke har kommet, én uke etter bestillingen, melder NTB.
I Beijing er også varetransporten kraftig rammet av smittebølgen som nå skyller over Kina. Det skyldes at en rekke bud er blitt syke.
Første koronadødsfall i Kina på to uker
Kinesiske helsemyndigheter melder mandag om to koronadødsfall i Beijing, de første i landet på drøyt to uker.
Det er ventet at smitten vil øke i Kina etter at landet har lettet på den strenge «null covid»-politikken. Det er allerede kommet flere uoffisielle rapporter om en ny smittebølge.
Det forrige koronadødsfallet i Kina ble registrert 4. desember.
Så langt er det offisielle tallet på dødsfall som følge av covid-19 oppe i 5.237 i løpet av de siste tre årene. Det er registret 380.453 smittetilfeller. Dette er langt lavere enn i andre store land, men det har også blitt stilt spørsmål ved de statistiske metodene.
Kina registrerer kun dødsfall som er en direkte konsekvens av covid-19. Tilfeller der underliggende helseproblemer som diabetes og hjertesykdom ble forverret av koronasmitten, tas ikke med.
I mange andre land inkluderer statistikken alle dødsfall der covid-19 var en faktor.