FHI: 40 prosent nedgang i hjerteinfarkt på ti år
Den siste tiårsperioden er det registrert en nedgang på 40 prosent i hjerteinfarkt. Årsaken knyttes til sunnere livsstil.
Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
– Positive endringer i risikofaktorer som blodtrykk, kolesterol og røyking forklarer en stor del av nedgangen i hjerte- og karsykdommer, sier overlege Rune Kvåle i Hjerte- og karregisteret ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.
I pandemiåret 2020 ble det registrert færre pasienter enn forventet med diagnosene akutt hjerteinfarkt, atrieflimmer og hjertesvikt, men i 2021 var antallet personer registrert med hjerte- og karsykdommer tilbake til forventet nivå.
Les også: Kun fem sykehus har tatt i bruk verktøy for oppfølging av hjerteinfarktpasienter
Årsaken til at antallet personer med atrieflimmer fortsatt er noe lavere enn forventet ut fra årene før pandemien, er ikke kjent.
– Noe av nedgangen kan sannsynligvis forklares av at færre personer uten symptomer har fått påvist denne diagnosen også i 2021, som følge av færre behandlinger eller innleggelser for andre tilstander på sykehusene i 2021, ifølge FHI.
Statistikken fra Hjerte- og karregisteret viser at totalt 369.420 pasienter ble registrert i Hjerte- og karregisteret i 2021, hvorav 13.643 personer fikk diagnosen akutt hjerteinfarkt.
Av disse var 35 prosent kvinner, og 11.548 av pasientene hadde ikke blitt registrert med diagnosen i løpet av de fem foregående årene.
(©NTB)
Har du fått med deg denne? Stor studie konkluderer: Det er ikke bedre å gi blodtrykksmedisin på kvelden