OSLO BUSSTERMINAL: Midt i folkemylderet har det dukket opp en liten hurtigtest-stasjon.

Foto:

Tilbyr gratis testing på farta: – Dette er et paradoks

Mener det burde være rom for flere gratis teststasjoner i Oslo.

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

De som har reist fra eller til Oslo Bussterminal den siste tiden har kanskje lagt merke til en liten bod som tilbyr hurtigtest mot Covid-19.

Gir grønt koronapass
Den lille boden ble nylig satt opp i da to leger fra Oslo-området innså at det var noe som skurret.

– Vi har over tid kjent på en frustrasjon over at de som skal på reise eller arrangement ikke vet at de kan slippe å betale for testingen. Vi har hørt en rekke historier om mennesker som har betalt 1-2000 kr for test – antakelig fordi de ikke er klar over at de kan testes gratis, sier Gudmund Myhren, lege og grunnlegger av reisetest.no

– En løsning ville vært å tilby testing på legekontoret vårt. Men det er et stykke unna sentrum og ville dessuten sørge for overbefolkning inne på venterommet og vanskeligheter med driften.

Testene er antigen hurtigtester som de får fra Helsedirektoratet. Testen tas fra fremre del av nesen og svar kan leses av etter 15-20 minutter, og er ikke en PCR-test. Dersom du tester negativt, er koronasertifikatet på helsenorge.no grønt etter maks 60 minutter. Koronasertifikatet vil være grønt i 24 timer. Deretter forsvinner testresultatet.

TILBYR GRATIS TESTING: Gudmund Myhren er én av to leger som står bak reisetest.no. Foto: Privat

Enkelte land krever at du tester deg innen 72 timer før avreise til landet. Da kan du skrive ut koronasertifikatet før det har gått 24 timer og fremvise denne utskriften ved reisen.

Myhren, og hans kollega Øyvind Stople Sivertsen, forteller at plasseringen av teststasjonen ikke er noen tilfeldighet, og at de har fått god drahjelp fra velvillige ansatte ved Oslo Bussterminal. Det er nemlig ikke slik det er overalt ellers i Oslo.

– Det er viktig at teststasjonen er sentrumsnær og i tilknytning til et trafikknutepunkt. Mange av de som reiser med buss til utlandet eller tar buss til flyplasser er nødt til å testes i forkant av bussturen. Her kan vi bistå.

– Vi syns det er et tankekors at den offentlige aktøren BaneNOR, som eier lokalene rundt Oslo sentralstasjon, ikke godtar oss som leietakere fordi de allerede har et samarbeid med en kommersiell aktør. Her mener vi nok at det burde vært muligheter for å etablere oss.

BaneNOR er forelagt kritikken fra reisetest.no, og tilsvaret deres kan du lese nederst i saken.

– Veldig stolte av arbeiderne
Alt av testing hos reisetest.no er gratis, og de to legene understreker at det ikke vil være mulig å betale for hverken attest eller en bedre plass i køen.

Dr Dropin, som leier av BaneNor på Oslo S, har også et tilsvarende tilbud gjennom det offentlige. På sine nettsider reklamerer de samtidig for hurtigtester til 995 kroner, og for å motta attest må du betale ytteligere 200 kroner.

– Det har vært stor variasjon i hvilken type test og dokumentasjon de forskjellige flyselskaper og land aksepterer før avreise, på grunn av dette har det vært nødvendig å opprettholde tilbudet om forskjellige tester og attester. Heldigvis ser det ut til at flere og flere godkjenner kun antigen hurtigtest og attesten man får på helsenorge.no , og vi ser en klar vekst i pågangen på våre gratis teststasjoner, sier Daniel Sørli i Dr Dropin til Dagens Medisin.

De ansatte i reisetest.no er hovedsaklig unge voksne fra bydel Sagene, som gjennom et samarbeid med politiker, Reza Rezae, i bydel Sagene nå får uvurderlig arbeidserfaring.

LOKALPOLITIKER: Reza Rezaee, politiker i Bydel Sagene, har engasjert unge voksne i reistetest.no. Foto: Privat

– Vi er veldig stolte av våre ansatte.

Det er en oppfatning som også deles av Reza Rezae.

– Ung Samvirke er et prosjekt hvor vi prøver å få unge til å være aktive. Arbeid er blant tiltakene vi satser på. Der har vi to grupper; det er de uten skoleplass og læringsplass, eller friår og så har du de som trenger litt ekstra inntekt. Noen jobber kveld, andre dagtid, forteller Rezae til Dagens Medisin.

– På dette testsenteret har vi valgt de som ikke har skoleplass nå, eller er i påvente av det. En av disse skal studere medisin, og da har hun valgt å jobbe på teststasjonen i mellomtiden. Jeg har også organisert trivselsvektene på vaksinesenteret på Bjølsen, det var der det startet.

De ansatte gjør selv testene, og har kontroll på alt fra systemene til kølappene.

– De får en kunnskap og arbeidserfaring som er unik! Det er en mulighet jeg gjerne skulle hatt selv. Læringen vil bli nyttig og viktig for dem.

– Høres ikke riktig ut

Kommunikasjonsansvarlig i BaneNord, Knut Øyvind Johansen, mener kritikken fra reisetest.no ikke er helt rettferdig.

– Dette høres ikke helt riktig ut. Vi leier ut arealer, og det er veldig rart om vi ville svart at vi ikke godtar en leietager. Men jeg tror svaret her er at det rett og slett ikke er ledig arealer. Vi leier ut de kommersielle arealene på Oslo S, sier han til Dagens Medisin.

Og fortsetter:

– Selvfølgelig er vi interessert i leietagere, men det må være den riktige miksen. Akkurat de arealene som vi nå leier ut til Dr Dropin, det er definert som pop-up lokaler. Markedsplasser. De selges ut via en avtalepartner. De jobber med reklamesalg på våre stasjoner – der folk leier for et visst tidsrom, ikke permanent.

Johansen understreker videre at det er viktig med en variasjon av type leietagere de har.

– Nå leier vi altså allerede ut til Dr Dropin, og dette gjelder ikke bare reisetesting. Problemet er at vi ikke har nok lokaler, og vi må også ha en miks. Det er ikke alltid det funker med to leietagere som gjør det samme.

Powered by Labrador CMS