FHI undersøker koronavaksiner og forstyrrelser i menstruasjon

Folkehelseinstituttet (FHI) vil benytte pågående befolkningsundersøkelser for å undersøke om koronavaksiner har en sammenheng med blødningsforstyrrelser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn tre år gammel.

FHI skriver i en pressemelding at Legemiddelverket har mottatt meldinger fra kvinner om menstruasjonsforstyrrelser etter koronavaksinering.

Legemiddelverket skriver at de har lite kunnskap på området, og viser til at de samarbeider med FHI for å følge opp om det kan være en årsakssammenheng.

– Foreløpig vet vi ikke sikkert om menstruasjonsforstyrrelser eller underlivsblødninger etter overgangsalderen opptrer hyppigere etter vaksinering enn normalt. Dette er viktig å finne ut og vi jobber nå med å skaffe kunnskap om dette gjennom analyser av data som Folkehelseinstituttet har samlet inn i flere norske befolkningsundersøkelser, sier prosjektleder og lege, Lill Trogstad i en pressemelding fra Folkehelseinstituttet. 

Fire kohorter
FHI skal benytte fire allerede etablerte kohortundersøkelser for å undersøke om koronavaksiner har en sammenheng med menstruasjonsforstyrrelser. De vil spørre deltakere i Den norske mor- far- og barnundersøkelsen (MoBa), Den norske influensaundersøkelsen (NorFlu), UngVoksen-kohorten, Seniorkohorten.

UNDERSØKER: – Dette er viktig å finne ut og vi jobber nå med å skaffe kunnskap om dette gjennom analyser av data som Folkehelseinstituttet har samlet inn i flere norske befolkningsundersøkelser, sier prosjektleder og lege, Lill Trogstad i Folkehelseinstituttet.  Foto: FHI

FHI skriver følgende om spørreskjemaene: «I spørreskjemaene stiller vi blant annet spørsmål om menstruasjonsforstyrrelser hos yngre kvinner og underlivsblødning etter overgangsalder hos eldre kvinner. Mer enn 50 000 kvinner i ulike aldersgrupper (12-80 år), både vaksinerte og ikke-vaksinerte, svarer på spørsmålene».

– Selv om vi stiller mange spørsmål om ulike symptomer betyr det ikke at vi tror vaksinen kan forårsake alle disse. Det er generelt lite kunnskap om hvor vanlig eller uvanlig  blødningsforstyrrelser  hos kvinner i ulike aldre er.  Derfor spør vi nå for å finne ut mer. Informasjonen som samles inn er avgjørende for å finne svar på spørsmålene som kvinner og helsemyndighetene nå stiller, og ikke minst for å avklare om det kan være en sammenheng med vaksinasjon, sier Lill Trogstad.

Har overvåket pandemien
Under hele pandemien har FHI siden sendt ut elektroniske spørreskjema hver 14 dag i MoBa og NorFlu. UngVoksen og Seniorkohorten har fått et skjema, og får et nytt nå, opplyser Trogstad til Dagens Medisin.

– I spørreskjemaene har vi spurt om uønskede hendelser, bivirkninger og blødninger. Slik sett har vi mange av disse dataene i hus. Vi har pågående analyser for å besvare en del av spørsmålene som oppstår med rapporteringen av bivirkninger.  

Trogstad forklarer at FHI vil være i stand til å supplere spontanrapporteringssystemet hvor helsepersonell kan melde inn bivirkninger.

– Vi kan bruke disse kohortene til å si om det er en overhyppighet av disse blødningene. Det vil gi mer info enn spontantrapporteringssystemet, fordi spontanrapporteringen jo kun har informasjon om de som har blitt vaksinert,  og som opplever at de har fått bivirkninger etter vaksinasjon.

Diskutert i EMA
FHI skriver i pressemeldingen at den europeiske legemiddelmyndigheten EMAs komité for legemiddelovervåkning (PRAC) har diskutert bivirkningsmeldinger om menstruasjonsforstyrrelser.

PRAC har konkludert med at det ikke er en årsakssammenheng, men at situasjonen bør overvåkes.

Powered by Labrador CMS