Bedre behandling og overlevelse

Tarmkreftpasienter har bedre overlevelse og får bedre behandling, ifølge Kreftregisterets siste årsrapport. – Strålebehandling og bedre kirurgi er utslagsgivende, sier overlege.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

TILBAKEFALL? – Vi har sett at andelen tilbakefall har holdt seg lav over tid på statistikken over endetarmskreftpasienter, sier Marianne Guren, overlege i onkologi ved Oslo universitetssykehus og leder av referansegruppen ved Nasjonalt kvalitetsregister for tykk- og endetarmskreft. Foto: Jarle Bruun

– Stadig flere overlever tarmkreft og andelen som får tilbakefall er redusert, skriver Kreftregisteret om funnene i den siste årsrapporten fra Nasjonalt kvalitetsregister for tykk– og endetarmskreft.


Reduksjon i tilbakefall

  • Rapporten viser at det er en reduksjon i tilbakefall for endetarmskreftpasienter. Andelen er redusert fra 13 prosent til 5 prosent mellom periodene 1996-1998 og 2008-2013.
  • Det er også bedre overlevelse etter endetarmskreft. – Fra perioden 1996-1998 til 2011-2013 økte andelen pasienter som estimeres å overleve i fem år, fra 76 prosent til 86 prosent, skriver registeret.


– Holder seg lav
– Vi har sett at andelen tilbakefall har holdt seg lav over tid på statistikken over endetarmskreftpasienter, sier Marianne Guren, overlege i onkologi ved Oslo universitetssykehus og leder av referansegruppen ved Nasjonalt kvalitetsregister for tykk- og endetarmskreft.
Ifølge Guren har det å forebygge tilbakefall hos endetarmskreftpasienter, vært et av hovedmålene i behandling av denne pasientgruppen.  
– Andelen som får spredning til andre organer har dessverre ikke endret seg i så stor grad, forteller overlegen.


Bedre overlevelse for tykktarmskreft
Ifølge Kreftregisteret er det også bedre overlevelse for tykktarmskreftpasienter.
For disse pasientene var det i 2013 estimert at 81 prosent overlever i fem år.


Økt sentralisering
Kreftregisteret løfter frem at det har skjedd «en markant sentralisering av tarmkreftoperasjoner».
– I 2002-2004 ble mindre enn 47 prosent av endetarmskreftpasienter operert på store sykehus. I 2013 hadde denne andelen økt til 79 prosent, skriver kreftregisteret på sine sider.


Sentralisering: – Ikke utslagsgivende
Overlege Guren sier at hun er usikker på i hvor stor grad sentraliseringen i seg selv har påvirket resultatene i årsrapporten. Hun tror at økt bruk av strålebehandling og bedre kirurgimetoder, i større grad er utslagsgivende for resultatene.
– Grunnen til at overlevelsen har blitt bedre og at vi har redusert graden av tilbakefall, henger sammen med bedre diagnostikk og at vi jobber sammen i tverrfaglige team. Arbeidet i de tverrfaglige teamene gjør at vi oftere velger rett behandling.


– Bedre kirurgi
Overlegen tror at lokal strålebehandling før operasjon, og generelt sett bedre kirurgi har vært viktig for å få ned graden av tilbakefall, og øke overlevelsen hos pasientene.
– Det er eksempelvis flere nå enn tidligere, som får strålebehandling før operasjon. I tillegg ser vi at flere sykehus bruker kikkhullsoperasjon, sier Guren.
Kreftregisteret skriver på sine sider at det nå opereres godt over 30 prosent med kikkhullsteknikk (laparaskopi).


Viktig klinikerinformasjon
Guren fremholder at en årlig rapport om behandlingen, er viktig tilbakemelding for klinikerne som jobber med pasienter som skal gjennom tarmkreftbehandling.
– Det er viktig med en årlig vurdering og tilbakemelding til sykehusene, om hvordan behandlingen er for denne pasientgruppen. Dette er nyttig informasjon for avdelingene og klinikerne. Ved å oppdatere seg på resultatene fra behandlingen, kan de i større grad forespeile pasientene hva som skjer og utsiktene etter behandlingen.

Powered by Labrador CMS