REDUSERT: Forskerne brukte vattpinner fra koronainfiserte pasienter og så hvordan viruspartiklene festet seg til det kopierte proteinet. Virusmengden i prøvene skal ha blitt redusert med mer enn 95 prosent.

Foto: Getty Images

Tyggis med kunstig fremstilt ACE2-protein skal redusere mengden koronavirus i spytt

Ifølge en studie publisert i tidsskriftet Molecular Therapy viste det seg at virusmengden i prøvene ble redusert med mer enn 95 prosent.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

– SARS-CoV-2 formerer seg i spyttkjertlene, og vi vet at når noen som er infisert nyser, hoster eller snakker, kan noe av viruset støtes ut og nå andre, sier en av forskerne bak studien, Henry Daniell. 

– Ideen er morsom, sier Fridtjof Lund-Johansen, lege og forsker ved Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin på Rikshospitalet, til forskning.no.

Han sier at konseptet er fornuftig fordi tyggegummien inneholder et kunstig fremstilt ACE2.

– Det tilsvarer reseptoren som viruset binder seg til på cellene våre. Man vil derfor kunne blokkere virusets evne til å trenge inn i cellene. 

Forskerne bak studien brukte vattpinner fra koronainfiserte pasienter og så på hvordan viruspartiklene herfra festet seg til det kopierte proteinet.

Det viste seg at virusmengden i prøvene ble redusert med mer enn 95 prosent.

Gunstig effekt
– En del smitte overføres sannsynligvis med dråper fra munnhulen. Hvis man klarer å inaktivere virus i spyttet kan det sikkert ha en gunstig effekt, sier Lund-Johansen.

På den andre siden påpeker han at det likevel er tvilsomt om det å hemme virus i spyttet har veldig stor effekt, da SARS-CoV2 hovedsakelig formerer seg i luftveiene. Dråper vi sender ut ved pusting, hosting og nysing kommer fra andre steder enn bare munnhulen.

Han trekker fram andre typer smitte hvor en slik smittehindrende tyggis kan være interessant, for eksempel ved fekal- oral smitte som gir mage- og tarmsykdom. 

– Her går smitten ofte fra avføring via hender, som så når munnen, og viruset svelges. En tyggegummi som inaktiverer viruset i munnhulen, kan tenkes å redusere smitte for den som tygger. Da må man i så fall finne reseptorer for disse virusene som fungerer på samme måte som ACE2, og som kan fremstilles som en ingrediens i tyggegummi.

Powered by Labrador CMS