
Forskningsrådet deler ut over 100 millioner til forskning på mat, miljø, klima og folkehelse
Forskningsrådet deler ut 107 millioner til ni nye forskningsprosjekter. Prosjektene skal blant annet finne ut mer om hvordan fremtidens kosthold påvirker folkehelsen.
Prosjektene som får penger, skal blant annet finne ut mer om bærekraftig og sunn matproduksjon, matsikkerhet, antimikrobiell resistens og fremtidens kosthold, opplyser Forskningsrådet i en pressemelding.
Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet, sier forskning er avgjørende for å finne nye løsninger på store samfunnsutfordringer og for å styrke norsk konkurransekraft.
– Vi vet at mat, miljø, klima og folkehelse henger tett sammen, men vi trenger mer forskning for å forstå sammenhengene bedre. Kunnskap fra disse prosjektene vil bidra til å muliggjøre helhetlige tilnærminger og løsninger til helse, miljø og verdiskaping, sier Tveit.
Det er stort tematisk spenn i prosjektene som har fått støtte.
Blant annet skal Nasjonalt senter for e-helseforskning utvikle et matforvaltningssystem som gir forbrukere bedre innsikt i bærekraft, trygghet og kvalitet i sjømat. Prosjektet skal ta i bruk generativ KI for å gi persontilpasset informasjon med forslag til matretter og bærekraftinformasjon om maten. Dette vil kunne hjelpe forbrukere med å ta informerte valg, noe som kan bidra til bedre folkehelse og økt bærekraft i sjømatindustrien, tror forskerne.