
Folkehelseundersøkelsen i Oslo avdekker et tydelig øst-vest-skille
Folkehelseundersøkelsen i Oslo viser store variasjoner i helse, trivsel og levekår, med et tydelig øst-vest-skille, ifølge Folkehelseinstituttet.
Undersøkelsen viser at Oslo er en god by å bo og leve i. 7 av 10 voksne vurderer egen helse som god, og de fleste opplever at det er trygt i eget nærmiljø. Samtidig viser undersøkelsen at Oslo er en by med store forskjeller og mange utfordringer, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.
De med lavest utdanning og dårligst økonomi har flere helseproblemer og scorer dårligere på spørsmål om livskvalitet.
Bedre helse i vest
– Vestlige bydeler preges av bedre helse og sosioøkonomiske forhold, mens det i flere østlige bydeler er høyere forekomst av helseproblemer, økonomiske vansker og lavere andeler som rapporterer høy sosial støtte, skriver FHI i sammendraget av rapporten fra undersøkelsen.
Folkehelseundersøkelsen viser i tillegg at sentrumsnære bydeler kan ha andre typer utfordringer, blant annet trangboddhet.
– Flere kjønns- og aldersforskjeller fremstår også som betydelige. En høyere andel kvinner rapporterer søvnproblemer og nakke- og korsryggplager, mens yngre voksne har høyere nivåer av psykiske plager enn eldre, skriver FHI.
Ensomme unge
Ifølge undersøkelsen er ensomhet mest utbredt blant de yngste.
I Oslo er det færre som røyker enn i andre fylker, men det er flere som bruker snus, og man drikker alkohol oftere.
– Byens yngre befolkning, store økonomiske variasjoner og et sammensatt demografisk bilde er trolig noe av det som gjenspeiles i mange indikatorer, deriblant høyere andel ensomhet, mer psykiske plager og lavere livstilfredshet. Likevel rapporterer mange om støttende relasjoner og relativt høy opplevd trygghet i nærmiljøet, heter det i rapporten.