Fokuserer på grønn stær
Rundt 20.000 nordmenn lider av grønn stær uten at de er klar over det. - Det er viktig å oppdage disse pasientene tidlig, sier overlege Turid Skei Tønset ved Ullevål universitetssykehus.
Denne artikkelen er mer enn 10 år gammel.
Turid Skei Tønset har behandlet pasienter med glaukom i en årrekke. - Rundt 40-50 prosent av alle som har grønn stær, vet det ikke selv, sier Skei Tønset.
Det er ikke lett å oppdage sykdommen ut fra symptomer. - Glaukom innebærer blant annet at trykket i øyet stiger, men for de fleste typer av sykdommen skjer dette langsomt over tid. Derfor er det vanskelig å oppdage sykdommen før den har kommet så langt at man begynner å se dårlig, sier Skei Tønset.
Kan ikke reverseres
Når synet begynner å svikte, har pasienten sannsynligvis hatt grønn stær i flere år. Det er ikke mulig å reversere et synstap - man kan bare forhindre at det blir verre. Derfor er det viktig å finne pasientene før de får alvorlige synsfeltbortfall.
Det er 19 prosent større risiko for å få grønn stær dersom nære familiemedlemmer har det.
- Her kan fastlegene gjøre en viktig jobb ved å spørre sine pasienter om det er grønn stær i familien. Fastlegen må oppfordre pasientene til å sjekke trykket, enten hos øyelege eller optiker, dersom sykdommen finnes i familien, sier hun.
Hun påpeker at legene vanligvis er flinke til å spørre om det er arvelige sykdommer i familien.
- Det kan være lett å glemme øynene - så lenge pasienten ikke klager over dårlig syn. Dette er en stille sykdom, og derfor er det svært viktig å sette fokus på den, sier Skei Tønset.
Eldre bør sjekkes
Mange kan likevel få sykdommen selv om de ikke har slektninger med kjent glaukom. - Det kan ha vært grønn stær i slekten selv om man ikke vet om det, og det dukker også opp nye tilfeller, påpeker Skei Tønset.
Hun mener folk bør sjekke trykket i øynene uansett når de er over 60 år. - Dette kan de gjøre hos optiker, hos en del fastleger og hos spesialist, sier hun.
Hun mener at fastlegene dessuten bør foreta en synstest samtidig som de sjekker allmenntilstanden hos sine pasienter over 60 år.
- Når sykdommen har utviklet seg, vil pasientene få dårligere syn til sidene. Dette kan fastlegen for eksempel sjekke i forbindelse med fornyelse av førerkort hos eldre. I verste fall kan sykdommen utvikle seg til såkalt kikkertsyn, eller blindhet, påpeker hun.
Optikere best utstyr
I dag er det optikerne som har best muligheter for å sjekke trykket på øynene.
- Noen fastleger har slikt utstyr, men optikerne har det mest moderne utstyret. Jeg får pasienter som sendes hit fra optiker, sier Skei Tønset.
Optikere kan ikke henvise en pasient direkte videre til øyelege. Vedkommende må via sin fastlege.
Behandles med dråper
Behandlingen av grønn stær består vanligvis av øyedråper eller laser.
- Pasienten må dryppe øynene hver dag, selv om vedkommende ikke har symptomer. Hvis man greier å gjennomføre det, kan man leve godt med glaukom, sier Skei Tønset.
Dersom øyetrykket er vanskelig å behandle eller sykdommen har kommet svært langt, kan operasjon være nødvendig.
- Vi opererer faktisk også små babyer for grønn stær, påpeker overlegen.
Ikke alle FÅR høyt trykk
Det er ikke alle pasienter med grønn stær som får forhøyet trykk.
- Det finnes noen pasienter som har sykdommen uten dette symptomet. Derfor er det viktig at hvis man vet at mor hadde grønn stær, uten at trykket var særlig forhøyet, oppsøker øyelege for jevnlig kontroll av synsnerven uansett hvordan trykket er, sier Skei Tønset.
Grønn stær
- To prosent av befolkningen over 45 år har grønn stær.
- De fleste er over 65 år før de utvikler sykdommen.
- Rundt 40.000 nordmenn har sykdommen, men bare ca 20.000 er klar over det
Ønsker å henvise
Optikerforbundet ønsker å kunne henvise pasientene direkte til øyelege. - Pasientene bør slippe å vente unødig, sier generalsekretær Tone Garaas i Optikerforbundet.
Departementet har hatt en høring ute på hvorvidt optikere bør få henvise. - Den var ferdig i juni, men ennå har ikke departementet kommet med en uttalelse. Dette har tatt svært lang tid, sier generalsekretær Tone Garaas i Optikerforbundet.
Hun mener det er svært viktig for pasientene å komme raskt til øyelege hvis noe er galt med øyet.
- Spesielt gjelder dette ved forkalkning på øyet, da kan rask kontakt med øyelege i en del tilfeller redde synet. Ved grønn stær kan det haste i mindre grad. Men samtidig blir pasienter svært nervøse hvis de får vite at noe er galt med øyet, og unødvendig venting i slike tilfeller er en påkjenning, sier Garaas.
Unødvendig bruk av ressurser
- Dersom noe er dramatisk galt, så kan vi skrive øyeblikkelig hjelp og sende pasienten til en øyelege. Dette gjøres, og skal bare gjøre når det er helt nødvendig, sier Garaas.
Hun mener det er unødvendig bruk av ressurser at pasienten skal innom fastlege i slike tilfeller.
- Undersøkelser viser at optikerne har stor treffsikkerhet og vet når de skal henvise til fastlege eller øyelege, påpeker Garaas.
Vanskelig å gi hjelp
Camilla Nordbakken, optiker ved Specsavers optikk, sier hun i flere situasjoner har hatt kunder som har trengt øyeblikkelig hjelp.
- Det har vært vanskelig å få gitt dem hjelp. Blant annet har jeg opplevd pasienter med netthinneløsning, som trenger rask hjelp. Jeg har opplevd å forsøke å ringe til fastlege og øyelege, uten å lykkes i å få time til pasienten. Dette er fordi det i dag er påkrevd at kun leger kan gi en direkte henvisning. Jeg har da bedt pasientene om å reise til øyelegen og rett og slett sette seg der, og da har de fått hjelp, sier Nordbakken.
Sjelden nødvendig
Overlege Turid Skei Tønset ved Ullevål universitetssykehus mener det er sjelden det haster så mye at det er nødvendig at optikere henviser.
- Burde optikere kunne henvise direkte til øyelege ved for høyt trykk?
- Dette er under diskusjon i fagmiljøene for tiden. Som regel er det sjelden det haster så mye at man ikke har tid til å gå via fastlege. Hvis det gjør det, vil optikere ringe en øyelege og da kommer pasienten inn direkte. Erfaringsmessig kommer pasientene raskt til øyelege når de går via fastlege, sier Skei Tønset.
Viktig med fastlegen
Hun påpeker også at det er viktig for øyelegene å kjenne til pasientens helhetlige helse. - Disse opplysningene er det bare fastlegen som har. Vi må vite hva slags sykdommer pasienten ellers har, hvilke medisiner som brukes, tidligere operasjoner og allergier. Det sikrer en bedre behandling, sier Skei Tønset.
Leder i Allmennlegeforeningen, Jan Emil Kristoffersen, uttalte tidligere i år til Dagens Medisin at å gi optikere henvisningsrett, er et forslag som ikke er basert på kunnskap om hva som er medisinsk nyttig.
- Dette er et forslag som jeg regner med at ikke vil bli gjennomført, fordi det trolig mangler en faglig begrunnelse, sa han.
Temabilag: Allmennlegen, Dagens Medisin 36/08