Dorthe Aslaksen fikk rektors honorære utmerkelse etter at hun ble ferdig med studiene i Tsjekkia. 

Foto: Privat

Dorthe Aslaksen (25) gikk ut av legestudiet med rektors honorære utmerkelse

Etter seks år ved Masaryk University i Tsjekkia har Dorthe Aslaksen (25) gått ut av studiet med et snitt tilsvarende bedre enn B. 

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.

Det ga den nyutdannende legen fra Alleknjarg i Tana kommune, rektors honorære utmerkelse, som en av få i sitt kull.

– I min gruppe var jeg den eneste som fikk denne utmerkelsen, mens det var to i den andre gruppa som fikk det. Jeg har nå tatt hele utdannelsen i Tsjekkia, med unntak av et rent praksisår, forteller Dorthe Aslaksen (25) til iFinnmark, som omtalte saken først.

Ingen stryk, høyt snitt

Til Dagens Medisin forteller Aslaksen at det å få rektors honorære utmerkelse, innebærer å aldri ha strøket i en eksamen, og å ha over et visst karaktersnitt.

For studentene ved Masaryk University, innebærer det å ha 1,3 i snitt eller bedre. 1 tilsvarer i norsk målestokk, A; mens 1,5 tilsvarer B. Det vil si at snittet må ligge et sted mellom A og B om det skal regnes om til norske karakterer.

– Medisinstudiet er vel vanskelig i Tsjekkia også?

– Ja, absolutt. Det har tidvis vært ganske tøft.

– Hvordan greide du det?

– Det har aldri vært noe mål i seg selv, jeg har egentlig alltid lest for å bestå eksamenene og for å føle meg trygg på stoffet. Jeg har forsøkt å fokusere på hva jeg får ut av det, og finne motivasjon i at det vil hjelpe meg i framtiden, selv om det kanskje har vært litt tørt og kjedelig imellom.

Praksis i Finnmark

Dorthe Aslaksen er på plass på sykehuset i Kirkenes for å være turnuslege det neste året.  Foto: Privat

Gjennom studiet i Tsjekkia, har hun tidligere hatt praksis i en klinikk i landet. Praksisåret hadde hun derimot i Norge. Da var hun i allmennpraksis i Tana i indremedisin og kirurgi i Kirkenes og pediatri i Hammerfest.

Den største forskjellen er ifølge Aslaksen at det ikke er noen språkbarriere i Norge.

– Tsjekkisk er vanskelig å lære seg. Jeg føler også at vi blir tatt mer på alvor i Norge. Systemet har mer tillit til oss. I Tsjekkia er det mer hiriarki på den gammeldagse måten. Det virker mer ovenfra og ned, og prakisstudenter blir ikke sett på som kolleger på den samme måten som her hjemme, sier hun.

– Kan det ikke være litt samme problematikk med språk i møte med pasienter som kun snakker samisk?

– Jeg har ikke opplevd det ennå. Det finnes helt unike tilfeller hvor spesielt eldre pasienter kun snakker samisk.

Aslaksen identifiserer seg selv som same og kommer fra et samisk hjem, men snakker foreløpig ikke samisk selv, forteller hun.

Nå skal Aslaksen være turnuslege i ett år i Kirkenes.

– Jeg håper at jeg er heldig og får være i regionen, jeg trives veldig godt her, sier hun.

Hun ønsker i framtida å enten ta spesialisering innen allmennmedisin eller som gynekolog.

– Jeg trodde aldri at jeg skulle falle for gynekologi, det var noe som kom sisteåret. Nå kan jeg se for meg det, sier hun.  

Powered by Labrador CMS