Kvinners rettigheter til å føde i trygghet skal ikke være styrt av flaks
Fortsetter utviklingen vil halvparten av alle fødende i Finnmark om få år være hjemmehørende i Alta og Kautokeino.
Sist uke herjet uværet i Nord-Norge. Samtlige flyplasser i hele landsdelen var stengt.
Helseminister Ingvild Kjerkol avlyste reisen til Hammerfest sykehus to ganger - grunnet dårlig vær. Det er kanskje på tide at vi begynner å snakke høyt om kvinnekamp i Finnmark: Skal den være basert på flaks eller skal kvinners rettigheter gjelde også i Finnmark?
29. januar, var været så dårlig at havet skyllet over veiene i Hammerfest – og inn på Esso. Til og med riksmedia var på saken! "Vår Herre" spylte det nye sykehuset i Hammerfest med havets vannkanoner. I budsjettet for sykehuset er det, i følge en som kjenner saken godt, en kolonne for spyling av fasaden fra sjøvann flere ganger i året. Det er bra. Vi må ta vare på statlig eiendom. Men hva koster denne rengjøringen – i et langtidsperspektiv med et klima i endring?
Vi, kvinnelige ledere i Norge, kunne ha vist at kvinnekamp ikke bare er tomme ord
Må stole på flaks
Og midt opp i dette malabariske været melder et lite barn fra Alta sin ankomst. Av værmessige årsaker kan ingen ambulansebiler transportere pasienten de 140 kilometrene som skiller fødestua i Alta fra fødeavdelingen i Hammerfest. Ingen ambulansefly går. Alta har ingen kirurger - ingen generalistleger som kan stille opp. Vi har – ingenting. Vi må stole på flaks og Vår Herre.
Så viser det seg at Hovedredningssentralen kan bidra med helikopteret AW101, Sar Queen, som er ledig for oppdrag. Det var også flaks. Helikoptret kunne vært på annet oppdrag. Vinden kunne fulgt stormens uante rytmer og landing med Sar Queen kunne vært umulig der ved fjærasteinan i Rossmolla. Vi har jo Kirkenes - sies det - men det finnes - slik jeg forstår det - ingen pauseknapp for fødsler. Og flytiden fra Hammerfest til Kirkenes tar lengre tid en ambulansetur gjennom ring tre til fødeavdelingen i Oslo. Avstanden? Som fra Oslo - Trondheim langs vei. Ca. 50 minutter med fly.
Heisatur
Altaposten har snakket med jordmora som hadde en følgerolle som inkluderte en «tøff flytur til Hammerfest... Det er fantastisk for oss i Finnmark at vi har et redningshelikopter som takler ekstremt vær, og ikke minst at det er oppsatt med tøffe mannskaper med høy kompetanse som gjør at det føles veldig trygt selv om forholdene er ekstreme. Så en stor takk til mannskapet på Sar Queen.»
Ja, det er bra vi har et redningshelikopter i Finnmark som kan ta pasienter og fødende kvinner på heisatur ut i havgapet i uvær med orkan i kastan for å fullføre en fødsel som ikke går etter A4-manualen. Alternativet er jo ikke pasientvennlig.
Du vet det kanskje ikke: Men Alta-regionen har 42 prosent av alle finnmarkinger født i 2023. Fortsetter utviklingen vil halvparten av alle fødende i Finnmark om få år være hjemmehørende i Alta og Kautokeino. Statistisk sentralbyrå, SSB viser til at Alta er en av fire byer i hele Nord-Norge som vil ha flest fødende i 2030 – altså om seks år.
Den omtalte mandagen var det kun en flyaktivitet i Nord-Norge, et redningshelikopter som var siste utvei for en fødende som måtte til sykehuset i Hammerfest. Situasjonen var altså sånn at vi sendte en kvinne fra vindstille Alta – til sykehuset vårt som er bygd 140 kilometer ut mot havet på et sted som er utilgjengelig for oss flere dager og uker i året. Hovedredningssentralen forklarer at været hadde bedret seg og at helikoptret kunne lande i Hammerfest. Men hva hadde skjedd dersom været ikke hadde bedret seg? Hva om redningshelikopteret var opptatt i et annet oppdrag? Hvor skulle fødekvinnen sendes da?
Kan ikke avlyse fødsel
Sist uke avlyste helseminister Ingvild Kjerkol reisen til Hammerfest sykehus to ganger - grunnet dårlig vær. Det er vanskelig for en kvinne i fødsel. Fremtiden for fødende kvinner kan ikke være basert på flaks.
På Stortinget er det mange gårdbrukere. De er nok alle kjent med at det ikke er tillatt å transportere drektige dyr. For storfe er grensen 4 uker, for småfe ca. 15 dager og for gris 11–12 dager før fødsel. Gode folk, hvis kvinner var kyr, hvilke rettigheter ville vi da ha hatt for fødekvinner i Finnmark, Nord-Norge og i Norge for øvrig? Så kan vi jo stille spørsmål til oss alle sammen: Skal gravide kvinner behandles etter dyrevernloven, som sier at drektige dyr ikke kan transporteres, eller etter et helseforetakssystem som prissetter syke, gravide og fødende som bakverk på det lokale bakeriet? Valget burde si seg selv – bare vi får tenkt oss om.
Så kjære folk som er så takknemlig og stolt av at vi har et redningshelikopter på Banak. Det er bra med flaks – og vi går inn i ei tid med store klimatiske endringer. Skal vi planlegge fremtiden til fødekvinner i Finnmark på flaks?
Ingen oppgitte interessekonflikter